Miljoninvesteringar i nya fotbollsplaner

Skatepark, nya fotbollsplaner och ett nytt kulturhus. Det är några av de områden som kultur- och fritidsnämnden vill satsa på de närmaste åren.

Foto:

Övrigt2017-04-20 04:12

I kommunens budgetprocess ingår att de olika nämnderna ska ge besked till kommunstyrelsen om hur behoven ser ut kommande år samt ge förslag på vad som bör prioriteras. När det gäller kultur- och fritidsnämndens lista på önskvärda investeringar lyfter politikerna fram behoven hos barn och ungdomar.

‒Det är där vårt fokus ligger. Behoven ser annorlunda ut än för några år sedan. Vi måste bygga nya fundament för att göra kultur och idrott tillgängliga för fler, säger Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tidningen har tidigare skrivit om planerna på en skatepark. En förstudie är igång som bland annat tittar på storlek och var den kan placeras. Kostnaden beräknas till mellan 15 och 20 miljoner.

‒Vi tittar på hur behoven och möjligheterna ser ut och förbereder så att en skatepark kan rymmas inom 2018 års budget.

Andra tunga investeringsposter rör nybyggnation och utveckling av fotbollsplaner. För 2018 vill nämnden ha 15 miljoner kronor för att ersätta befintliga anläggningar som försvinner i samband med planerad bostadsbebyggelse i Skogstorp.

‒Exakt var den nya planen kommer att ligga är inte bestämt. Däremot kan jag säga att det kommer att bli bättre än i dag. När vi bygger nytt skapar vi förutsättningar så att fler barn och hushåll kan delta i aktiviteterna.

För åren 2019-2021 bedömer nämnden att det behövs totalt 29 miljoner kronor för att bygga nya fotbollsplaner i bland annat Fröslunda och Lagersberg men också i andra centralt placerade områden.

‒Satsningarna görs utifrån fotbollens behov och utveckling. Det är den största idrotten för både tjejer och killar. Och att vi nu har två elitlag i fotboll påverkar breddidrotten, säger Mona Kanaan.

Inom kulturområdet vill nämnden utreda förutsättningarna för att skapa ett nytt kulturhus där flera aktiviteter och kulturyttringar kan samsas under samma tak.

‒Nu sätter vi ned foten och utreder detta för att se hur mycket det kan komma att kosta och var det ska ligga. Samtidigt vill vi göra en förstudie om att utveckla musikskolan till en kulturskola och vi ska också se vad vi kan göra för att stärka de behov som dansen har.

Parallellt med kostsamma investeringsbehov måste nämnden också spara för att kunna uppfylla ett effektiviseringskrav på fyra miljoner kronor under 2018.

‒Det gör vi genom att jobba på nya sätt och samverka mer med andra aktörer. Men när det gäller kontantstödet till föreningslivet har vi bestämt att det inte ska röras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om