Det var den 27 januari i år som mordförsöket ägde rum i en bostad i Strängnäs. Parets två barn fanns i lägenheten under händelsen och ett av barnen berättade under utredningens gång att han hade vaknat av skrik, gått upp, sett blod på en dörr, blivit chockad och låst in sig på en toalett.
Intyg från rättsläkare visade att såväl slaget med metallröret som ledde till en skallbensfraktur - och knivhuggen hade varit livshotande - var för sig. kvinnan hade mycket väl kunnat dö. Slaget med metallröret mot hennes huvud hade kunnat döda henne. Men hon kunde lika gärna ha dött av de hugg som mannen riktade med en kniv mot hennes rygg. Hovrätten skriver i domen att båda är att betrakta som livsfarliga vapen och att de måste ha använts med en "inte obetydlig kraft", mot kvinnan.
Anledningen till att mannen attackerade kvinnan den där dagen var svartsjuka. Han trodde att hans fru träffade en annan man och hade spelat in ett samtal där hon pratade med en annan person. När han konfronterade henne med anledning av samtalet menade hon att hon hade pratat med en bror eller nära vän, men mannen trodde henne inte.
Under rättegången i Eskilstuna tingsrätt påstod mannen att kvinnan hade blivit arg och hade attackerat honom och att han bara hade försvarat sig. Men det finns inget belägg för att han handlat i nödvärn, konstaterar hovrätten. Att hon skulle ha gått emot honom med en kniv är bara en efterhandskonstruktion och han har inte alls befunnit sig i en nödvärnssituation, skriver hovrätten.
Eskilstuna tingsrätt dömde i mitten av april den 45-årige mannen till 12 års fängelse och utvisning för försök till mord. Han dömdes också att betala ett skadestånd på 145 000 till kvinnan.
Mannen överklagade domen. Han ville bli fri, slippa skadestånd och utvisning skrev han i sitt överklagande. I andra hand yrkade han på ett mildare straff, lägre skadestånd och ett upphävt beslut om utvisning.
Efter att en förhandling nu har hållits i hovrätten ändrar man alltså nu tingsrättens dom på en enda punkt - man sänker fängelsestraffets längd från 12 år till tio år. Anledningen: mannen ringde själv till SOS vilket gjorde att kvinnan fick vård. Dessutom ska han utvisas utan tidsbegränsning.
En av nämndemännen hade en annan uppfattning och ville tidsbegränsa återreseförbudet till 15 år.
Hovrätten gjorde också en speciell bedömning av barnens behov av att träffa sin pappa men skriver bland annat att "de allvarliga brott som 45-åringen har begått mot barnens moder väger över barnens behov. Han ska därför utvisas."