Misstänkt i domkyrkokuppen åtalades för häleri av Silverbibeln

1995 stals Silverbibeln ur sin skyddsmonter på Uppsala universitetsbibliotek. 2018 försvann två kronor och ett riksäpple från Strängnäs domkyrka. En 47-åring från Stockholm förekommer i båda utredningarna.

Kjell Söderberg har, efter att ha pensionerats som polis, skrivit böcker – bland annat om kuppen mot Silverbibeln.

Kjell Söderberg har, efter att ha pensionerats som polis, skrivit böcker – bland annat om kuppen mot Silverbibeln.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-21 17:06

Klockan var strax före ett när två män gick in genom huvudentrén till Uppsala universitetsbibliotek, onsdagen den 5 april 1995. De styrde stegen mot utställningshallen, där ett dubbelblad ur Silverbibeln visades upp tillsammans med dess rikt dekorerade pärmar.

En av männen slog sönder monterns glas med en hammare medan den andra sprutade tårgas. På så sätt kom de över delar av en av världens mest kända handskrifter – så betydelsefull att den sedermera, som ett av sju svenska objekt, har förts upp på Unescos lista över världsminnen.

– Det var också mitt på dagen och lika fräckt gjort som kuppen mot Strängnäs domkyrka, säger Kjell Söderberg, som då var underrättelsechef för länskriminalen i Uppsala.

En av männen som utreddes för sin inblandning av stölden av Silverbibeln benämns i förundersökningen av domkyrkokuppen som skäligen misstänkt, på något sätt involverad i den uppmärksammade regaliestölden. Det gäller den nu 47-åriga mannen från Stockholm.

– Det är intressant att han dyker upp i det här sammanhanget. Men jag blev förvånad. De var så unga när Silverbibeln stals, de var ju bara i 20-årsåldern. Jag hoppades nog att de skulle välja en annan bana i livet, säger den numera pensionerade spaningsledaren Kjell Söderberg som för några år sedan skrev en bok om fallet.

Då kom poliserna tjuvarna på spåren efter att sotare hittat bland annat tårgastuber och fotografier av Silverbibeln, tagna efter stölden, i en sotningslucka i en fastighet i Stockholm. En månad efter kuppen kunde skriften återbördas till Uppsala universitetsbibliotek, efter ett anonymt samtal om att den fanns i ett förvaringsfack på Stockholms centralstation.

Vilka två män som utförde kuppen är än i dag en olöst fråga. En man dömdes till två års fängelse för häleri.

Den nu 47-åriga mannen åtalades för samma brott. Silverbibeln hade fotograferats liggandes på en handduk, och en likadan handduk hittades i hans lägenhet. Men det åtalet ogillades.

I hans lägenhet fanns även en pistol, som han dömdes för olaga vapeninnehav för. Rånarluvor, bräckjärn, bultsax och kommunikationsutrustning hittades också. Mannen lämnade förklaringar som, enligt tingsrätten, kunde te sig rimliga. Men att ha så många vid brott användbara hjälpmedel ansågs räcka för att döma honom till förberedelse till grov stöld. Det blev sammanlagt fyra månader i fängelse.

Nu förekommer alltså mannen i utredningen av domkyrkokuppen. Åtalet som har väckts gäller en 22-åring från Åkersberga, som misstänks ha utfört den grova stölden tillsammans och i samförstånd med en eller flera andra gärningsmän. 47-åringen och ytterligare en man, en 34-årig Åkersbergabo, benämns som skäligen misstänkta – men vad deras inblandning består i beskrivs inte i det material som tidningen har fått ta del av.

– Det är ett väldigt intressant fall, konstaterar Kjell Söderberg.

Silverbibeln

Codex Argenteus – en översättning från 300-talet, av de fyra evangelierna till gotiska – är en av världens mest kända handskrifter. Den delvis bevarade avskriften gjordes med silverbläck på tunt purpurpergament omkring år 520.

Silverbibeln kom till Sverige som ett krigsbyte år 1684. Sedan 1669 bevaras den på Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva. Skriften omfattade ursprungligen 336 blad, 187 av dessa bevaras i Uppsala.

2011 fördes Silverbibeln upp på Unescos lista över världsminnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om