För mig är körsbär barndom, sommar och lyx i en ljuv nostalgisk förening. Det är mormor som står och gapar i fönstret för att barnen inte ska knycka körsbären "eftersom det kan vara mask i dem!!" (har hittills aldrig sett någon). Det är nävar med stinna mörka bär på en matmarknad i Italien, det är den djupröda saften som sprider sig som blod på fingrarna, det är evighetspill med virknål och kärnor vid köksbordet, det är spotta-långt-tävlingar med kärnor och knotiga klätterträd.
Men framför allt är det så fantastiskt urbota gott. Det är ingen konst att smocka i sig ett halvkilo på egen hand om andan faller på. Har man tagit ett körsbär vill man ha flera. Lite mindre otippat är kanske att körsbär gör sig enastående väl i mat. Vi är väl en hel generation som drömde om körsbärspajen i ”Twin Peaks”, men körsbär klär i betydligt fler sammanhang än i pajform.
[fakta nr="4"]
Att blanda ned körsbär i salladen är en alldeles förtjusande upplevelse. Att låta dem koka till sig som sås till fågel är en sagolik upplevelse. Eller som här i en sötsalt liten bruschetta med smak av rosmarin och balsamvinäger. För att inte tala om den oslagbara duon körsbär och mörk choklad som är en tvättäkta femetta i min värld.
[fakta nr="3"]
Det häftiga med körsbär är att de egentligen inte är särskilt söta i sig. Vi upplever dem som söta när vi äter dem, men det finns en skön bitter underton som kommer väldigt väl till sin rätt i många matiga versioner.
Men inte ett körsbär är det andra likt. Det finns en mängd sorter, smaker, storlekar och färger. Körsbär tillhör samma familj som aprikoser, plommon, äpplen och persikor. De delas framför allt in i surkörsbär och sötkörsbär.
Odlade sötkörsbär kallas även bigarråer. De är ljust eller mörkt röda, väldigt köttiga och passar bäst att äta färska.
Surkörsbär är oftast mörkt röda. De har en syrligare smak, är mindre köttiga, men mer aromatiska, vilket gör att de passar bättre i matlagning. Varianter är bland annat brunkörsbär och skuggmoreller.
En extra finess är att båda sorterna behåller alla näringsämnen efter tillagning. Det finns med andra ord många skäl att ställa till med körsbärskalas.
[fakta nr="2"]