2014 slöt Eskilstuna kommun ett avtal med Sparbanken Rekarne och Sparbankstiftelsen Rekarne om ett årligt bidrag på två miljoner för utvecklingen av Eskilstuna nya badhus. Avtalet skulle gälla från år 2016-2020 och hade ett totalt värde på tio miljoner kronor. Kommunens åtagande var att exponera banken namn inne i badhuset.
Men avtalet har enligt bankens vd Mats Bengtsson av olika anledningar aldrig trätt i kraft.
‒Situationen har förändrats. Ingenting i avtalet är levererat ännu. Vi har inte börjat betala och motprestationerna har vi inte börjat utnyttja. Då tyckte vi det var praktiskt att säga upp avtalet, säger Mats Bengtsson.
En del av de idéer som fanns om namnexponering i badhuset visade sig inte vara möjliga att genomföra av praktiska och tekniska skäl. Men det faktum att den nya arenan namngavs efter ett företag (Stiga Sports arena) har också bidragit till bankens beslut.
‒Vi satte oss ner och skrev ett avtal för att gå in med två miljoner om året till badhuset utan att få någon tydlig namnexponering. Sen skriver kommunen ett avtal med en annan aktör i stan, som mot en halv miljon kronor om året får full exponering och en "hel arena". Det gör att det affärsmässiga i det avtal vi slöt blir lite tveksamt, säger Mats Bengtsson.
De signaler banken fick från kommunen i det inledande skedet för några år sedan var att vare sig det nya badhuset, eller den nya arenan, skulle ha ett namn som var till salu.
‒Det gjordes tydligt klart för oss i förstaläget att namnfrågan inte var aktuell och det tyckte vi kändes fair. När vi sen läser att man väljer att sälja namnet på nya arenan till en väldigt mycket lägre peng än vad vi gått in med så kändes det inte bra. Vi blev förvånade.
En överenskommelse om att avsluta avtalet har nu träffats med kommunens företrädare.
‒Vi har så mycket andra samarbeten med kommunen och vi är överens om att det uppsagda avtalet inte ska störa vår relation. Det här är ingen big deal, i bland blir saker bra, i bland blir de fel.
Banken och Sparbanksstiftelsen Rekarne har sedan 1996 delat ut i genomsnitt 7,5 miljoner kronor per år till projekt inom det lokala näringslivet, utbildning, idrott och kultur.
‒Jag vill särskilt lyfta fram vår utbildningssatsning som heter Unga matematiker som är helt fantastisk. Och när det gäller det nya campuset som ska byggas i Eskilstuna vill vi jättegärna vara med och hjälpa till, säger Mats Bengtsson.
Från politiskt håll menar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att förhandlingarna om namnfrågor kring badhuset och nya arenan varit helt separata och att man måste vara försiktig med att blanda ihop dem. Och uppgiften från Mats Bengtsson om att kommunen var tydlig med att vare sig badet eller arenan skulle namnges med ett företagsnamn är inget som Jimmy Jansson kan bekräfta.
‒Nej, den bilden känner jag inte igen. Om det är så är det tjänstemän som har fört den dialogen. På politisk nivå har det aldrig funnits någon låsning vad gäller att låna ut namnet på sportarenan.
Att namnge badet efter ett företag var aldrig aktuellt enligt Jimmy Jansson.
‒Badet är ingen publik arena som exponeras på det sättet. En sportarena däremot är mer av en extern angelägenhet och mycket mer kommersiell med olika typer av mässor och evenemang.
Har du förståelse för bankens reaktion?
‒Banken måste själv värdera hur de vill exponera sig och vad de ska lägga pengar på. Men jag kan vara kritisk till att de på kommunen som varit ansvariga för att leva upp till avtalet, inte har levererat så snabbt som skulle ha önskats. I den meningen kan jag förstå om banken är lite grinig.
Vad får det uteblivna stödet på tio miljoner kronor för konsekvens för badet?
‒Det är inget som påverkar budgeten som helhet, det skulle ha varit som en bonus.
Sålde ni ut arenanamnet för billigt?
‒Nej, det gjordes en bra sondering över vad arenor kostar i landet och vi ligger någonstans i mitthäradet.