När blir data ett hot mot demokratin?

I flera år har experter pratat om att data är framtidens guldgruva, eller The new oil som det heter. Där är vi nu. Varje gång vi använder en dator eller mobil lämnar vi spår efter oss. Spår som någon samlar på sig - och använder sig av.

Övrigt2017-07-01 06:30

I mångt och mycket kan det så klart hjälpa oss i vår vardag, det blir enklare och vår digitala värld speglar bättre våra egna preferenser.

Men det kan också på allvar hota vår demokrati.

Sedan demokratins födelse har vi röstat fram dem vi vill ska styra. De politiska kandidaterna har på olika sätt fått framföra sin politik och vi har sedan med våra röstkort gjort vårt val. Mellan väljarna och politikerna har media funnits för att föra ut budskapet men också för att granska och ställa frågor till dem som aspirerar på makten. En sorts vakthundar kan man säga. Och falska budskap har avslöjats, korrumperade politiker har avsatts. Maktbalansen mellan folket och de styrande har upprätthållits.

Allt detta har nu ställt på sin spets. Idag behöver inte politiker vända sig till media för att föra ut sina budskap till väljarna. I stället kan de använda sociala medier. De slipper alla kritiska frågor och granskning. Och budskapet är skräddarsytt - för just dig!

Och allt det sker med teknikens hjälp.

Det är tekniken som anpassar de politiska budskapen till varje enskild individ. Med hjälp av dina digitala spår, dina sökningar, det du läst, den sajt du väljer och det du gillar på facebook kan företag analysera dig och ge dig det budskap du törstar efter. Ett skräddarsytt inlägg landar i din mobil - i dina sociala medier eller i din mail. Målet är att påverka dig. Få dig att känna. Få dig att rösta - rätt.

Låter det läskigt?

Det är det också.

Frågan är hur manipulerade vi blir av de intrikata budskapen som baseras på all fakta de har om oss? Och hur kan vi veta att det inte är falska budskap, påhittade nyheter eller skarvade inlägg. Är vi tillräckligt bra på källkritik för att förstå när vi blir lurade?

Det finns företag som är bra på att processa personliga data. Två av de främsta leds av män som inte gillar demokrati särskilt mycket, de gillar inte media och de gillar definitivt inte den liberala politik som lett fram till dagens demokratier. Istället gillar de sådana som Donald Trump och den politik han driver.

De båda it-företagen Palantir (ja det är en referens till Sagan om ringen), hitta illegala immigranter. Cambridge Analytica som specialiserat sig på valstrategier, har figurerat både i det amerikanska och brittiska Brexit-valet. De har inte bara all data, de vet också vilket personlighet vi har och hur de med riktade budskap kan få oss att ändra uppfattning.

Företagen erbjuder information för hugade spekulanter att köpa. Och de båda ägarna jobbar nu tillsammans med Donald Trump.

I en värld där falska nyheter blivit vardag och där agendan i bland är både grumlig och brun, så blir detta ett skrämmande bevis på att det samhällssystem vi tagit för givet, är satt i gungning.

Kan vi vara säkra på att det är vi som uttrycker vår vilja med röstsedeln, eller är det någon annan som styr oss i kulisserna, likt marionetter?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!