När oron byts ut mot tillförsikt och framtidstro

För bara några år sedan såg jag med fruktan fram emot hur Strängnäs centrala delar skulle tömmas på handel och hur min fina hemort skulle förvandlas till en spökstad.

Kristina Levin är nyhetschef på Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Kristina Levin är nyhetschef på Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Foto:

Övrigt2017-03-18 06:31

Också Flen och Eskilstunas centrum stod inför liknande utmaningar, precis som många svenska städer och samhällen gjort under många år.

Jag, och säkert många med mig, valde att följa handlarnas uppmaning att försöka köpa det mesta lokalt för att stödja ostaffären, klädbutiken och bokhandel. Allt för att stoppa utvecklingen.

Men farhågorna infriades inte. Eskilstuna, Strängnäs och Flens centrum har inte dött. I omgångar har lokaler gapat tomma men i stället för spökstaden tycker jag att en ny typ av centrum vuxit fram. Där den mer storskaliga handeln flyttat ut har den småskaliga butiken tagit plats tillsammans med service som restauranger och frisörer.

Det har förstås inte kommit av sig självt. Och många utmaningar kvarstår. I exempelvis Strängnäs har fastighetsägare, företagare och kommunen jobbat hårt i flera år för att utveckla och förnya stadens centrala delar för att möta både utflyttning av butiker men också nya krav från medborgare och besökare.

Samtidigt finns det ytterligare en trend som är tydlig när det gäller handel med kopplingar till besöksnäringen - försäljning av lokalt producerad mat i gårdsbutiker. Få saker är så populära som att åka på utflykt och handla mat. Jag själv åker på Korv och bröd-festivalen i Stallarholmen, handlar tomater och andra grönsaker hos Hornudden, korv hos Magdakullan och ost i Hälleforsnäs och den lilla populära Ostaffären i Strängnäs.

Den trenden är så stark att regeringen skaffat sig en strategi för att stärka den lokalt odlade och producerade maten. Uppenbarligen har inte det ena uteslutit det andra. Vi är beredda att åka till flera ställen för att handla olika saker. Det finns uppenbarligen ett utrymme för flera olika typer av handel på olika platser, ungefär som förr i världen.

När jag igår var på den första av den två dagar långa Strängnäs Näringslivsmässa var det tydligt hur brett och mångfacetterat det lokala näringslivet är, inte minst när det kommer till handel- och besöksnäringen. Och hur livaktigt det är.

Om det beror på att handeln tagit sig igenom en stor omvandlingstid eller om det är livaktigheten som gjort att man klarat den tuffa tiden vet jag inte. Hur som helst ser jag med tillförsikt fram emot kommande säsong med ägg och honung från Kungsberg, majs från Klippinge gård, bröd hos Annas hembageri och potatis och jordgubbar från Morrarö gård.

Dessutom hoppas jag

att jag får träffar många läsare under lördagens näringslivsmässa i Svenska hem arena i Strängnäs som är öppen för allmänheten mellan kl 11 och 16.

att utdelningen av Eskilsstatyetterna med efterföljande middag blir precis så fin och rolig som jag tror.

att jag också hinner med en låååång skogspromenad med familjen och hundarna under helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!