Nedläggningar i höst är fortfarande planen

För att spara tid och pengar vill politikerna riva upp sitt tidigare beslut. Målsättningen är fortfarande att flera skolor ska läggas ner eller göras om inför höstterminen 2018, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M).

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M) framför de två kommunalråden, Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S), på kommunfullmäktiges möte den 18 december.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M) framför de två kommunalråden, Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S), på kommunfullmäktiges möte den 18 december.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-12 19:33

På torsdagseftermiddagen gav kommunstyrelsen tummen upp för farhågan om ett kraftigt underskott vid årets slut.

‒Gör vi inte något åt vår organisation så kommer det bli än värre. Jag har full förståelse för känslorna som finns kring det här beslutet men vi som nämnd har ett ansvar.

Enligt Maria Ekblad har kommunen fått besked från förvaltningsrätten att det är förenligt med lagen att upphäva ett inhiberat beslut.

‒Det har vi dubbelkollat. Det vi inte får göra är att verkställa beslutet, men att upphäva är inte att verkställa, säger hon.

Protokollet från kommunstyrelsen justerades direkt efter mötet, så att kommunfullmäktige måndagen den 23 april på nytt kan ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att genomföra förslag två i skolstrukturutredningen. Det är endast rubriken som är ändrad – i övrigt är det samma förslag det handlar om.

Kan oppositionspolitikerna driva igenom en ny minoritetsåterremiss?

‒Nej, eftersom det rör sig om samma ärende. Minoritetsåterremiss kan bara ske en gång per ärende, enligt kommunallagen. Sveriges kommuner och landstings jurister är av samma uppfattning som oss, säger Maria Ekblad.

Däremot räknar kommunen med nya överklaganden. Kommunjuristen tror dock inte att det blir tal om någon ny inhibition, då det var just rubriceringen av ärendet som förvaltningsrätten tog upp i sitt beslut.

Förvaltningsrätten har sedan tidigare bett Strängnäs kommun att yttra sig över överklagandena, vilket kommunen har fått till och med den 13 april på sig att göra. Dock kommer kommunen att begära förlängd svarstid till efter fullmäktigemötet, och då svara rätten att beslutet redan har upphävts.

Barn- och utbildningsnämnden sammanträder dagen efter fullmäktige, tisdagen den 24 april. Då väntas nämnden ge sina tjänstemän uppdraget att verkställa det nya beslutet.

‒I och med inhibitionen blev det ett visst avbräck i planeringen men Tonys (utbildningschef Tony Lööw, redaktionens anmärkning) organisation är ändå väl förberedd. Utbildningskontoret och rektorerna står och väntar på genomförandefasen, säger Maria Antropowa Ehrnfelt.

Tidningen har sökt företrädare för förvaltningsrätten i Linköping.

Några av turerna i skolfrågan

28/11: Barn- och utbildningsnämnden, BUN, fattar ett första beslut om att sammanlagt sex grundskolor ska läggas ner eller göras om

18/12: Oppositionen i kommunfullmäktige, KF, driver igenom en så kallad minoritetsåterremiss. De efterlyser svar på flera frågor.

23/1: BUN hanterar ärendet på nytt, med svar på frågorna från oppositionen.

26/2: KF fattar beslut om den nya skolstrukturen.

27/2: BUN uppdrar till utbildningskontoret att genomföra beslutet.

26/3: Förvaltningsrätten stoppar kommunens beslut, efter att sammanlagt nio invånare överklagat KF:s och BUN:s beslut.

Här finns en tidslinje, där vi samlar alla våra artiklar om skolfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om