Det kommer till stor del att bli pensionerade eller tjänstlediga sjuksköterskor som kommer att ha hand om vaccineringen i Sörmland. De kommer till största delen att sköta vaccineringen på särskilda vaccinationscentraler.
– Fördelen med detta upplägg är att sjukvården får koncentrera sig på att ta hand om de som är sjuka och att vi begränsar smittspridningen genom att inte blanda friska med sjuka, säger smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin.
I Eskilstuna kommer all vaccinering att ske på Parken Zoo, Strängnäsborna får gå till P10 Campus, medan Flensborna ska vaccineras i Hammarvallens Sport- och simhall.
– Det innebär att vi kan kontrollera distributionen av vaccinet och att insatsen dokumenteras på rätt sätt. Företagshälsovården kommer inte få vaccin för att vaccinera sina kunder men de är varmt välkomna att hjälpa till med vaccinationerna på vaccinationscentralerna, fortsätter Lennart Persson.
Viss vaccinering kommer dock att ske utanför vaccinationscentralerna. Det gäller bland annat barn i åldrarna 6 månader till sex år 6, som vaccineras på barnavårdscentralerna, skolbarn och som vaccineras på skolhälsovården.
Det är nya direktiv från socialstyrelsen som gör att man nu kan vaccinera barn redan från 6 månaders ålder.
Boende på kommunens särskilda boende, patienter inskrivna i hemsjukvården och personer intagna på Karsudden eller kriminalvården, kommer att vaccineras på plats på respektive ställe.
Hälso- och sjukvårdspersonalen kommer att vaccineras på sjukhusen och på vaccinationscentralerna.
Personer i riskgrupperna (se faktarutan) kommer att kallas till vaccination. Övriga får information via annonser och hushållstidningen Min Hälsa.
Fortfarande finns en osäkerhetsfaktor i planeringen - tillgången till vaccin. Leveransen av vaccinet kommer att ske med ett begränsat antal doser varje vecka, vilket påverkar öppettiderna och under hur lång tid vaccinationsinsatser kommer att pågå.
– Just nu lutar det åt att vaccinationerna kommer att pågå även efter årsskiftet, säger Carl-Gustaf Sundin.