Det doftar gemytligt av kanel redan innan vi kommer in i köket på Domherren. Sedan ett år tillbaka är Stallarholmsbon Eweline Croner husmor i församlingshemmet och när tidningen hälsar på är hon just klar med brödet till söndagens kyrkkaffe.
– Det här är mitt drömjobb. Jag bakar till vår verksamhet och det är varierade uppgifter. Det känns bra att arbeta inom Svenska kyrkan, säger hon och tar ut en nygräddad plåt med mjuk kanelbullekaka ur ugnen.
Eweline Croner är utbildad konditor och har bland annat arbetat på Fabrique stenugnsbageri i Stockholm och på Vidbynäs gård och konferens i Nykvarn.
– Jag gillar att göra tårtor och kondisbitar där man får lägga lite tid på detaljerna, men bullar går också bra. Alla gillar bullar och det är trevligt att kanelbullen har en egen dag, säger hon.
Varför tror du att kanelbullen är så omtyckt?
– Det handlar nog om tradition och att den har enkla smaker som: sött, smörigt och kryddigt.
Hur tycker du att en lyckad kanelbulle ska vara?
– Smörigt knäckig och fluffig, på gränsen till överjäst och nästan vara på väg att sjunka ihop, och så ska det vara en rik kanelsmak.
Vad har du för knep för att lyckas med bullbaket?
– Ta ett vanligt bullrecept och utgå ifrån det. Låt degen gå minst 15 minuter i en degblandare, så att gluten bildas. Använd normalsaltat smör, men undvik att smälta det utan klicka i det rumstempererat. Ha i ett ägg, det gör degen både fastare och mer smidig att arbeta med.
Fyllningen är viktig och för att lyckas med den är det bra att vispa ihop smör, socker och kanel fluffigt. Ett knep är också att tillsätta ett par matskedar Maizena eller vaniljkrämspulver. Det gör att fyllningen inte smälter ut under gräddning och innebär med lite tur att bullarna får en knäckig botten. Ha också förstås nystött kardemumma i degen.
Under Kanelbullens dag räknar branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer med att det kommer att säljas 7 miljoner kanelbullar. Mer än varannan svensk kommer att sätta i sig minst en bulle och för landets bagare är det något av en kommersiell högtidsdag.
– Vi har redan 600 beställda bullar och då är det ändå en dag kvar. Sen räknar vi med att spontansälja en hel del också, säger Johanna Lundvall Johansson när vi vid lunchtid på onsdagen kikar in hos Café Prinsen .
Även om Eweline Croner sedan en tid har lämnat det kommersiella bullbaket bakom sig så gillar hon fortfarande att skapa och arbeta med händerna.
– Här på Domherren brukar jag baka 150 kanelbullar i stöten. Det är ingen jättekvantitet men tar ändå lite tid.
Den mjuka kanelbullekakan har kommit ner i temperatur och ser både enkel och aptitlig ut.
– Inget slår en riktig kanelbulle, men har du bråttom så är den här ett värdigt alternativ, säger Eweline Croner och sträcker fram en nyuppskuren bit.
Amen.