I Åkers styckebruk börjar kommunens entreprenörer att sopa upp sand på gator, gång- och cykelvägar under kommande vecka. Vecka 16 är det Läggesta och Mariefreds tur. Under vintersäsongen används cirka 2 800 ton sand för halkbekämpning i kommunen och i år har insatserna varit extra kraftiga för att hålla gång- och cykelbanor rena.
‒I de kommundelarna har vi lejt ut arbetet. I Strängnäs kommer våra egna enheter ta hand om gång- och cykelvägar medan stadsgatorna sopas av entreprenörer. Vi planerar att våra egna maskiner ska kunna börja sopa i Strängnäs under veckan, säger Rose-Marie Byström som är chef på parkenheten.
Det får inte vara för blött ute när vi ska köra, då sopar och suger maskinerna bara upp vatten.
Ingegerd Lyktberg, trafikenheten
Redan nu är kommunens borstförsedda fordon igång och förarbetar längs sandbelagda gångstråk. Vinterns grus och sand, som ligger intill och på gräsytor längs vägarna måste borstas fram så att det lättare ska kunnas sopas upp.
‒Vi har smygstartat lite men i år blir det sent, säger Ingegerd Lyktberg.
Tidningen träffar på henne och kollegan Christian Lindqvist när de med var sin maskin borstar fram sand längs gångstråket på Mariefredsvägen.
‒Det har varit kallt och nu är det lite ostadigt väder. Det får inte vara för blött ute när vi ska köra, då sopar och suger maskinerna bara upp vatten, säger hon.
Förra året startade sandupptagningen i mitten av mars, något som varit helt uteslutet i år. Vädret styr och det har varit isiga vägar onormalt länge.
‒Samma maskiner som vi använder till halkbekämpning nyttjas också till sandupptagning och det var inte länge sedan det var väldigt halt ute, påminner Ingegerd Lyktberg.
Hon och hennes kollegor uppmanar alla tomt- och villaägare att sopa ut vinterns sand på gatorna för att det ska bli enklare för maskinförarna att ta upp. Samtidigt vädjar hon till bilister att respektera de tillfälliga skyltar om parkeringsförbud som kommer att sättas upp inför sandupptagningen på kommunens gator.
‒Utan några bilar i vägen kommer vårt arbete att gå mycket snabbare. Det bästa vore om alla bilburna Strängnäsbor for till Gnesta och drack kaffe en dag eller två. Det skulle göra vårt arbete mycket enklare, säger Ingegerd Lyktberg.
Den totala mängd sand som finns kvar efter vintern och som sopas upp är ca 1 200 ton. Denna läggs, efter provtagning och analys, upp på förvaringsplats för att sedan kunna användas som material vid byggande av gator samt gång- och cykelbanor. Resterande sand försvinner på naturligt sätt; tillsammans med snön vid plogning, blir liggandes kvar på grusvägar eller följer med ner i brunnar.