Snart har ytterligare en traktorkärra lastats full och sedan bär det av till tippen med allt från läroböcker och dikter till uppslagsverk och pocket.
Att kasta böcker är rena plågan för bokälskare som Barbro och hennes man Bellete- men nu gives ingen återvändo.
– Vi har försökt på alla sätt att hitta nya hem till våra älsklingar, men det är snudd på omöjligt. Andrahandsbutikerna är överhopade av kasserade böcker. De tycks inte ha något värde alls längre. Att ha bokhyllor hemma verkar helt ute, istället ska det bara vara vitt, vitt, vitt på väggarna, säger Barbro sorgset.
I 15 år har hon och Bellete av ren och skär bokkärlek drivit antikvariat i Mellösa. Lika länge har orten varit den enda i Sverige med titeln Bokens stad. Totalt finns 40 bokstäder i världen.
– När vi kom hit tyckte Mellösaborna att vi varit lite knasiga. "Det här är ingen stad, det är en by". Men med åren har de stöttat oss på ett helt fantastiskt sätt, säger Barbro Ergetie.
Till Mellösa kom paret efter att ha bott i Stockholm och dessförinnan 20 år i Belletes hemland Etiopien - en tid Barbro delvis skildrat i romanen " Ett svart-vitt liv".
Barbro var bara 18 år när hon träffade Bellete som studerade till gymnastikdirektör i Stockholm. Hon bestämde sig på studs för att det var honom hon skulle ha.
– Jag försökte få henne att förstå att livet i Etiopien var helt annorlunda mot det hon levde i Sverige, säger Bellete. Men hon vägrade lyssna. Jag hann inte vara hemma mer än en månad förrän hon damp ned på flygplatsen - och sedan dess har vi varit gifta.
Varje år har föreningen Bokens stad arrangerat bokmässor och bokprat och antikvariatet Bokstaden har fyllts på med hyllmeter efter hyllmeter. Privatpersoner och dödsbon har donerat böcker på löpande band.
Huset på Harpsundsvägen mer eller mindre inreddes med böcker, köket fick inrymma blåa band, vardagsrummet röda, kontoret bruna och så vidare. Hela huset blev som ett stort bibliotek.
– Ett tag hyrde vi in oss även på andra håll, bland annat i det gamla stationshuset här i Mellösa, för att få plats med alla böcker. Som mest hade vi 55 000 ex i i våra samlingar.
Men så blev Barbro sjuk och parets tre barn tyckte att det var dags för föräldrarna att skaffa sig ett bekvämare boende i närheten av där de själva bor.
I sommar går flyttlasset till en lägenhet i Gustavsberg och där får inte särskilt många av deras skyddslingar plats.
Visserligen har ett par antikvariat i Stockholm varit i Mellösa och hämtat böcker. Hedenlunda slott och Yxtaholm har också tagit en del liksom Goethes kulturinstitut, som var intresserade av en hel kartong gamla miniatyrklassiker på tyska.
Men annars har det varit svårt att hitta nya ägare till alla de tusentals titlar som Bokens stad samlat på sig genom åren. Barbro och Bellete hoppas fortfarande på att få kontakt med bokälskare som är villiga att komma och hämta ur deras till synes outsinliga förråd.
– För det här är psykiskt jobbigt, säger Bellete Ergetie medan han tillsammans med Hans Andersson, ordförande i Mellösa hembygdsförening, kastar upp böcker på lastflaket.
Sedan tillägger han, liksom för att trösta sig själv:
– Man saknar inte människor som man inte känner - och inte böcker man inte har läst.
Om en knappt månad ska hela huset vara tömt och fortfarande hoppas Barbro och Bellete på att några av böckerna ska möta ett bättre öde än soptippen.
– Jag försöker hålla fast vid det etiopiska talesättet: "Vi möts och vi skiljs - utan tårar".