Ny energi till trogen hyllvärmare

Kryddpeppar är kryddan ingen minns. Ändå är den alldeles unik med sin aromatiska piffighet. Fyll ditt kök med karibiska dofter det svänger om.

Kryddpeppar härstammar från Jamaica och är vanlig i aromatiska karibiska rätter.

Kryddpeppar härstammar från Jamaica och är vanlig i aromatiska karibiska rätter.

Foto: Henriksson Janerik

Övrigt2018-04-06 15:00

Det hände sig som så att min lätt vimsige far köpte fel när pepparkvarnen skulle fyllas på härförleden. I stället för svartpeppar råkade han ladda kvarnen med kryddpepparkorn.

Allt smakade… mycket märkligt, men väldigt spännande och jättegott – fast väldigt otippat.

Det dröjde ett bra tag innan jag kom på vad som hade hänt. Men vi är inte ensamma om att ha tagit miste. När den gode Chistofer Columbus gjorde ett nedslag på Jamaica på jakt efter Indien stötte han på ett kryddpepparträd, och eftersom kryddbären var så pass lika varandra trodde han till en början att det rörde sig om ett indiskt pepparträd. Men i själva verket är kryddpepparträdet en helt annan växt.

När engelsmännen tog över Jamaica från spanjorerna började man handla med just kryddpeppar och döpte den tillallspice(allkrydda), eftersom man tyckte att doften och smaken påminde om så många andra kryddor, såsom muskot, nejlika och kanel. Ett namn som den behållit på många andra språk, till exempel danskansallehandeochtout-épicepå franska. På vissa håll kallas den till och med fortfarande för jamaicansk peppar.

Vi svenskar har alltid haft ett gott öga till just kryddpeppar. Vi använder den mer än gärna i inläggningar och traditionella rätter som kroppkakor och lutfisk. Och vad vore väl en äkta skånsk kalops utan kryddpeppar, så säg? För att inte tala om julköttbullarna…

Jag tycker att det är på tiden att vi hyllar den här tystlåtna gamla hyllvärmaren för lång och trogen tjänst. Vi måste ju nödvändigtvis inte göra det genom att ta till svensk husmanskost. Varför inte låta allkryddan föra med sig dofter och smaker från dess karibiska vagga? Eller förföriska aromer från Marocko, alternativt en osedvanligt piffig mjuk kaka som bevisar att kryddpeppar har ett helt gäng strängar på sin kulinariska lyra.

Öppna din kryddpepparburk och andas in doften ordentligt. Som att resa med Christofer Columbus själv. Låt kryddpepparn hissa gomseglen.

Jerk chicken

Till 5 portioner, 40 minuter + marinering i minst 4 timmar

Jerk är en helskön jamaicansk kryddblandning där kryddpeppar är en viktig ingrediens.

1 msk hel kryddpeppar

1 hel kyckling

1 gul lök, grovhackad

3 salladslökar

1–2 chilifrukter

2 vitlöksklyftor, grovhackade

1 msk five-spice (kinesisk kryddblandning, finns i välsorterade butiker och asiatiska affärer)

1/2 msk grovstött svartpeppar

1 tsk torkad timjan

1/2 tsk riven muskot

1 tsk salt

1 dl soja

1 msk matolja

Till servering:

limeklyftor

färsk koriander

ris

Stycka kycklingen i bitar.

Kör lök, salladslök, chili, vitlök, kryddpeppar, five-spice, svartpeppar, timjan, muskot och salt i en matberedare till en grov massa. Tillsätt soja och olja medan maskinen fortfarande är igång.

Häll blandningen i en låg form och vänd runt kycklingdelarna så att de täcks ordentligt. Täck över med plast och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Ställ in under grillelementet i ugnen på 250 grader i 10 minuter längst ner i ugnen. Vänd på bitarna och grilla i ytterligare 10 minuter. Grilla sedan högst upp med skinnsidan uppåt tills ytan får ordentlig med färg, cirka 10-15 minuter. Kontrollera med ett snitt intill benet att saften är genomskinlig och inte rosa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!