Ett knappt fyra hektar stort område längs Kjulavägen, mellan Balsta allé och Eskilshem byter skepnad. Sedan i maj har Tuna Entreprenad, på kommunens uppdrag, arbetat med att anlägga Balsta våtmark, eller våtmarkspark som den också benämns. Den slutgiltiga formen syns redan men en hel del återstår innan våtmarksparken kan invigas i september.
Det dagvatten från Odlarskogen och Trumtorpsområdet som i dag passerar Balsta på sin väg mot Eskilstunaån, gör det via Kalkbäcken. Kalkbäcken saknar dock estetiska kvaliteter och kan snarast liknas vid ett djupt dike med igenväxta dammar.
Kalkbäckens vanliga sträckning kommer att finnas kvar. Det nya är att "dikets" inlopp får sällskap av ett "sidospår" in i den nya våtmarksparken. Då skapas även intrycket av en riktig om än grund bäck med varierande bredd och avsnitt av med grunda dammar.
Vattnet ska ledas in under en träbro nära allén och fortsätter i en ringlande lov i det nya parklandskapet innan vattnet rinner ut i en befintlig underjordisk betongkulvert nära villorna längs Eskilshems östra sida. Ovanför utloppet byggs en pergola med sittplatser. Norr om dagens Kalkbäcken, på sidan mot Balsta IP och parallellt med "diket", anläggs ett gångstråk med belysning.
Från en punkt nära Kjulavägen/Balsta allé kommer det även att gå en gångväg över området fram till bäckens utflöde vid Eskilshem.
Fördelarna med våtmarksparken är flera. Dels skapas det ett för Eskilstunaborna nytt ströv- och naturområde, dels hinner vattnet renas något längre tid innan det far vidare ut i Eskilstunaån och sedermera Mälaren. Diverse arter från djur och växtriket väntas också dra nytta av förvandlingen och vid extra stora vattenflöden kan parken bidra till att förhindra översvämningar nedströms.
Cirka 35 000 kvadratmeter av det iordningsställda området ska bestå av gräs, och cirka 1 400 kvadratmeter av planteringar. Nästan 30 träd ska planteras, däribland korallpil, grå valnöt och pyramidpoppel. Därtill ska drygt 30 000 lökar och plantor sättas i marken. Bland dessa finns knapptåg, ängsull, fackelblomster, ängsbräsma och sjöranunkel.
För närvarande ligger arbetet nere på grund av semester. Robert Nystedt, platschef på Tuna Entreprenad, bjuder dock på en rundtur.
‒När vi började arbetet i maj var det flera boende i de nya husen (i kvarteret Odensala på Ägirgatan) som var oroliga för att vi höll på att förbereda för fler bostäder. Man var rädd för att utsikten skulle försämras, men det blir ju tvärtom. Det här blir riktigt bra, säger han.
Per-Erik Andersson, byggledare vid kommunens projektavdelning, är förväntansfull.
‒Gräsmattorna ska sprutsås och vi räknar med att allt ska vara färdigt i september eller oktober.
Våtmark brukar förknippas med fåglar. Hur blir det med det?
‒Det kommer nog locka till sig en del fåglar per automatik, men vilka arter vågar jag inte uttala mig om.
Fisk?
‒Ja, det finns en del fisk som går upp i Kalkbäcken i dag men det är väl mest småfisk.
Enligt uppgift blir våtmarksparken förhållandevis dyr och det krävs en hel del underhåll för att hålla den i skick. Stämmer det?
‒Totalkostnaden inklusive projektering, ligger på cirka fem miljoner kronor, och underhåll har vi förstås i alla anläggningar.