I veckan överlämnades den så kallade skogsbrandsutredningens slutbetänkande till den nya inrikesministern Mikael Damberg. I samband med överlämningen konstaterade regeringens särskilda utredare Jan-Åke Björklund att Sverige inte är tillräckligt rustat för kommande skogsbränder.
– Den viktigaste bristen som vi kommit fram till gäller de små kommunerna som inte ingår i ett system med ständig beredskap och resurser och kan trycka på knappen, sa Jan-Åke Björklund under en del av Räddsam Mälardalen, där räddningstjänsterna i Eskilstuna och Strängnäs samt Mälardalens brand- och räddning (MRB), med Västerås, Hallstahammars-, och Surahammars kommuner, ingår sedan tidigare. Samarbetet går ut på att ledningsfunktioner och stab samverkar för att effektivisera och underlätta räddningsarbetet, vid framförallt större händelser.
– Vi har tecknat avtal, men har lite att pyssla med fortfarande. Till våren räknar vi med att vara en del av detta, säger Kjell-Åke Källström, chef på räddningstjänsten i Flen.
För Flens del innebär det nya samarbetet en större trygghet med professionell uppbackning vid behov. På samma sätt kan personalen i Flen också rycka ut när det behövs förstärkning i ett annat område.
– Vi skapar en större säkerhet i organisationen och får beredskapstäckning och rätt styrkor på plats både uppåt och nedåt, det blir rätt gränslöst. Om det skulle hända något större finns en räddningschef i beredskap som trycker på en knapp och kan få in en stab på relativt kort tid.
Samtidigt kommer insatsledaren i Flen inte längre behöva axla allt operativt ansvar. I det nya samarbetet sköts det strategiska arbetet av en gemensam ledningsfunktion i Eskilstuna, med ett inre befäl.
– Nu kan insatsledaren jobba i lugn och ro utan att behöva ringa in folk och resurser till flera platser. Det underlättar framförallt det operativa, men även för de som är på plats och jobbar.
Varför valde man att ansluta sig till just Räddsam Mälardalen?
– Än så länge finns det inget lagkrav på att man måste ansluta sig till en ledningscentral, men det går åt det hållet och är väldigt bra att samverka för att minska sårbarheten, framförallt vid större händelser som skogsbränder. Eftersom Räddsam Mälardalen hade önskemålet att vi skulle delta i ledningscentralen, tyckte vi att det var lockande.
Själva beslutet har tagits på politisk nivå, men personalen har varit minst lika delaktig, enligt Kjell-Åke Källström.
– Politikerna har varit tydliga med att vi samarbetar åt det hållet, men beslutet är väl grundat hos personalen också.
Som räddningschef känner Kjell-Åke Källström sig mycket tryggare efter anslutningen.
– Det känns som en bra lösning för oss. Som chef känner jag en mycket större trygghet, jag vet att om något större skulle hända så har jag kollegor i Mälardalen som kan ta sig an de problem som skulle kunna uppstå.
Det pågående samarbetet mellan länets övriga kommuner, den så kallade gränslösa samverkan, fortsätter som vanligt. Men ett bakre stöd från ett och samma håll, blir det inte. Flera av Södermanlands räddningstjänster är i dag en del av olika samverkansorgan.
– Det hade ju varit önskvärt om hela regionen haft samma bakre stöd, men så ser det inte ut och det är bara att acceptera. Nyköping går mot Södertörn, Katrineholm mot Östra Götaland och Eskilstuna mot Mälardalen. Mitt i smeten har vi Flen, som inte var kopplade åt något håll. Nu går vi norrut, säger Kjell-Åke Källström.