Odlar grönsaker i Mellösaverken

Att kliva in i lokalerna pÄ bottenvÄningen i Mellösaverken Àr som att gÄ in i ett prunkande vÀxthus. Det Àr fullt av gröna vÀxter, det luktar jord och Àr behagligt svalt. HÀr huserar sedan ett par mÄnader Anja Hellström och Anton Schneider.

"För oss vÀldigt roligt nÀr vi trÀffar de som Àter vÄr mat. De berÀttar kanske om hur god den dÀr salladen var som de Ät med sina vÀnner, eller om nÄgot recept dÀr de anvÀnt vÄra grönsaker", sÀger Anja Hellström.

"För oss vÀldigt roligt nÀr vi trÀffar de som Àter vÄr mat. De berÀttar kanske om hur god den dÀr salladen var som de Ät med sina vÀnner, eller om nÄgot recept dÀr de anvÀnt vÄra grönsaker", sÀger Anja Hellström.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-10 11:00

De Ă€r personerna bakom företaget Mojave Grönt som driver Gourmetgrönt i Malmköping. Nu har de Ă€ven en plats i Mellösa. I den gamla tumstocksfabriken, som Ă€gs av Åsa Lockner och David Taylor, har de hittat en lokal som de i nulĂ€get anvĂ€nder för att odla upp sina plantor.

‒Det vi gör nu Ă€r att vi driver upp grönsaksplantor för det hĂ€r Ă„ret, bĂ„de till försĂ€ljning och till egen odling. HĂ€r i Mellösaverken har vi satt de plantor som behöver lĂ€ngre tid pĂ„ sig att vĂ€xa. Vi sĂ€tter frön som blir till smĂ„ plantor, sĂ€ger Anton Schneider.

‒Och i det hĂ€r stadiet hĂ€nder det mycket. Det Ă€r som en explosion av plantor, sĂ€ger Anja Hellström.

Under vÄren ska de sÀlja en del av sina grönsaksplantor till de som vill plantera hemma i sin trÀdgÄrd eller pÄ sin balkong. FörsÀljningen av det som nu vÀxer Àr en av de mÄnga saker som Anja Hellström och Anton Schneider planerar till vÄren.

‒Vi har mĂ„nga idĂ©er om vad vi skulle kunna göra. Lokalen hĂ€r i Mellösa Ă€r vĂ€ldigt bra, det Ă€r nĂ€ra vĂ€gen och pĂ„ bottenvĂ„ning och det Ă€r dĂ€rför enkelt för folk att komma förbi. Vi kommer att ha öppet och sĂ€lja plantor och sedan grönsaker, som en gĂ„rdshandel. Sedan vill vi Ă€ven arrangera speciella event, sĂ€ger Anja Hellström.

‒Kanske en förelĂ€sning om nĂ„got specifik inom odling, lĂ€gger Anton Schneider till.

‒Och under vĂ„ren kommer vi Ă€ven ha en release pĂ„ nĂ„got som vi arbetat med i cirka tvĂ„ Ă„r
Det Ă€r fortfarande hemligt, men vi kan avslöja att det Ă€r nĂ„gon typ av trĂ€dgĂ„rdsverktyg som vi har arbetat fram, sĂ€ger Anja Hellström.

Ett knappt Är har Mojave Grönt varit i gÄng. I maj tog de över Jan Andersson odling i Malmköping. I dag har de, förutom de nya lokalerna i Mellösa, en odling pÄ friland och ett par vÀxthus och odlingstunnlar.

‒I och med att vi tog över odlingen frĂ„n Janne hade vi frĂ„n början ett vĂ€lkĂ€nt varumĂ€rke, Gourmetgrönt. MĂ„nga har verkligen uppskattat det som Jan har gjort under 15 Ă„r. NĂ€r bygden sĂ„g att vi fortsatte med en liknande profil har de varit tacksamma. Genom oss gĂ„r det fortfarande att köpa lokalt odlade grönsaker, sĂ€ger Anton Schneider.

‒Men vĂ„r turbostart pĂ„ sĂ€songen hade aldrig gĂ„tt om vi inte haft dessa förutsĂ€ttningar, fortsĂ€tter Anton.

‒Man brukar inte börja i maj dĂ„ Ă€r det mitten av sĂ€songen. Det var intensivt men kul att bara göra och köra och satsa hundra procent, sĂ€ger Anja Hellström och fortsĂ€tter:

‒Men det Ă€r lite surrealistiskt, att gĂ„ frĂ„n en dröm om att bli grönsaksodlare till att plötsligt stĂ„ och sĂ€lja gurkor pĂ„ torget.

Just nu spenderar de bÄda mest tid i lokalerna pÄ Mellösaverken med sina plantor.

‒NĂ€r vi Ă€r dĂ€r och jobbar kommer det ibland förbi folk som tittar in och tycker att det Ă€r roligt och spĂ€nnande att se vad som hĂ€nder, sĂ€ger Anja Hellström.

‒Vi fĂ„r Ă„ka med pĂ„ att Åsa och David har dragit igĂ„ng att bygga en verksamhet, vi fĂ„r följa med pĂ„ den positiva vĂ„gen och bemötandet frĂ„n bygden, sĂ€ger Anton Schneider.

Det positiva bemötande kÀnner de igen frÄn Malmköping.

‒Jag tror det Ă€r den största erfarenheten frĂ„n det knappa Ă„r som gĂ„tt, hur varm vĂ€lkomnade vi verkligen har kĂ€nt oss av bygden, sĂ€ger Anton Schneider.

I dagarna lanserade Mojave Grönt sitt andelsjordbruk, som gÄr ut pÄ att det blir ett samarbete mellan odlare och kund. Kunden köper en andel av odlingen och fÄr under sÀsongens 16 veckor en skörd av de grönsaker som odlas.

‒Kunden delar en del av risken men fĂ„r ocksĂ„ en större utdelning nĂ€r skörden blir stor. Dessutom blir det en direkt relation mellan oss och de som Ă€ter vĂ„ra grönsaker, sĂ€ger Anton Schneider och fortsĂ€tter:

‒Och sedan kommer vi att avsluta sĂ€songen med att bjuda alla pĂ„ en stor middag!

För Anja Hellström och Anton Schneider innebÀr andelsjordbruket att deras företag fÄr pengar tidigt pÄ sÀsongen och pÄ sÄ vis kan de investera i till exempel bevattningssystem.

‒Genom andelsjordbruket kan vi sprida ut intĂ€kterna över Ă„ret, sĂ€ger Anton Schneider.

‒Grönsaksodling Ă€r vĂ€ldigt arbetsintensivt. Och pĂ„ Ă„ret tidiga investeringarna gör att vi kommer kunna odla mer, sĂ€ger Anja Hellström.

GrönsakspÄsarna frÄn andelsjordbruket kommer att delas ut varje vecka, antingen vid odlingen i Malmköping eller i lokalerna pÄ Mellösaverken. Andelsjordbruket Àr en viktig del i att fÄ den lokala odlingen att gÄ runt.

‒Andelsjordbruket Ă€ndrar den traditionella versionen dĂ€r man behöver ha ett visst kapital frĂ„n start och Ă€ga sin gĂ„rd och sin mark. Genom att andra investerar i vĂ„r verksamhet fĂ„r vi ett kapital som gör att vi kan komma igĂ„ng pĂ„ ett annat sĂ€tt, sĂ€ger Anja Hellström.

För uppdateringar om vad som mer kommer att hĂ€nda för Mojave grönt – kolla deras hemsida och Facebook.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om