Packa en macka som utflyktsmat

Det börjar dra ihop sig till sportlov och vinterpicknickar. Och få saker smakar så gott som en väl förberedd matsäck avnjuten i det fria. Tyvärr går det ofta lite slentrian i själva packandet. Gör dig själv en tjänst och höj ambitionsnivån en smula!

Foto: Persson Fredrik

Övrigt2019-02-15 16:00

Med en genomtänkt och lite kul utflyktsmacka blir matrasten till rena festmåltiden. Dessutom kan du se till att ladda den med lite extra bränsle så att alla inblandade orkar åka, skida, promenixa eller vadhelst ni nu tar er för därute i naturen.

Bröd är ett ypperligt sätt att transportera mat på, oavsett rådande kolhydratshysteri. Väljer man osötat grovt bröd med fullkorn behöver man inte noja i onödan. Det innehåller B-vitamin, järn, kalcium, magnesium och zink – alla livsviktiga ämnen för kroppen. Surdegsbröd är också bra för en jämnare fördelning av blodsockret.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att en macka inte enbart ska bestå av bröd. Särskilt viktigt är det om mackan ska kombineras med fysisk aktivitet, i sportlovsbacken, innebandyhallen eller på isbanan. Kroppen behöver protein för att orka sporta. Bröd varar bara för stunden. Ladda mackan med till exempel kyckling, kött, fisk, avokado, bönor eller keso. Hellre en bra och rejäl macka än fem små meningslösa marmeladmackor.

En annan förmån med utflyktsmackor är att det blir hyfsat billigt jämfört med att köpa den oftast intetsägande mat som brukar serveras på restaurangerna i skidbacken. En vettig macka kan vara så mycket bättre än en tallrik pommes frites med ketchup eller en menlös överkokt spaghetti med köttfärssås. Utan att det svider i plånboken.

Så offra en halvtimme på att förbereda rejäla pålägg med mycket smak och energi. Med frisk luft och motion som extra krydda kan det inte gärna gå fel.

Rågbröd med kallrökt skinka och selleriremoulad

4 portioner, 20 minuter

Matig och smakrik macka som mättar rejält i backen eller skogen.

cirka 250 g rotselleri

1 litet äpple, urkärnat och tärnat

1 msk dijonsenap

1 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1/2 dl majonnäs

1/2 dl crème fraîche

cirka 1/2 citron

salt

nymalen svartpeppar

smör

4-8 skivor danskt rågbröd (beroende på storlek)

krispsallad

4-8 skivor kallrökt skinka

smörgåskrasse

Skala rotsellerin och skär i tunna stavar. Koka i lättsaltat vatten i cirka en minut, den ska fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Låt rinna av ordentligt och klappa torrt med hushållspapper.

Blanda rotselleri, äpple, senap, curry, gurkmeja, majonnäs och crème fraîche. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Bred smör på brödskivorna och dela dem sedan på hälften om de är stora. Täck fyra brödbitar med salladsblad och skinka. Toppa med en klick selleriremoulad. Klipp över krasse, lägg på den andra brödskivan och tryck ihop lite lätt. Slå in tajt i folie eller smörgåspapper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om