Polisen förnekar misslyckande

Vi har inte misslyckats, och vi har tillräckliga resurser. Det är budskapet från polishuset efter uppropet mot den grova organiserade brottsligheten.

Övrigt2013-05-06 06:00

Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén och chefen för polisområde Nord, Anders Gölevik, böjer sig över fredagens Eskilstuna-Kuriren. De har redan läst om uppropet en gång, tidigare på morgonen. De vet vad det handlar om.

Lokala politiker och företrädare för myndigheter och andra organisationer vänder sig till justitieministern och rikspolischefen med en vädjan om stöd och resurser för ett tryggare Eskilstuna.

– Vi ser det här som ett tecken på engagemang, och en vilja att hantera problematiken, säger Fredrik Wallén.

På en direkt fråga om brevet i själva verket inte är ett kvitto på att polismyndigheten har misslyckats med det som samhället kräver svarar båda två nej. Trots att det till exempel har gått åtta år sedan brandattentaten mot Harrys, sex år sedan Ming Palace brann och snart ett år sedan sommarens skottlossningar, utan att brotten klarats upp och någon har lagförts.

– Vi är lika upprörda och frustrerade vi. Men inga ärenden har varit så prioriterade som sommarens skottlossningar och nu senast den misstänkta bomben på Galléengatan. Tyvärr är det här svårutredda brott där vi ofta är beroende av teknisk bevisning, säger Fredrik Wallén.

Utöver teknisk bevisning är vittnesmål a och o när det gäller att lösa den här typen av brott, menar Anders Gölevik.

– Vi är beroende av att få in information och upplysningar om brott. Att man ställer upp, vågar vittna och visar civilkurage, säger han.

Han och Fredrik Wallén nämner även att polismyndigheten i dag har en särskild enhet för brottsoffer- och personsäkerhet, i syfte att skapa en trygg miljö för den som utsatts för brott eller blivit vittne.

– Det står och faller med vittnen och man kan med förtroende vända sig till oss. Som vittne är man en omistlig del av rättssamhället, säger Wallén.

Både Wallén och Gölevik anser att polismyndigheten i dag har de resurser den behöver. Om uppropet skulle resultera i förstärkning är Anders Gölevik inte säker på att den skulle öronmärkas för bekämpning av den grova brottsligheten.

– Skulle jag få låt säga 30 poliser till skulle jag kanske satsa på fler områdespoliser, säger han.

Varken han eller Wallén tror dock på någon förstärkning.

– Jag tror att justitieministern och rikspolischefen redan är välbekanta med de problem som finns, i hela riket, säger Fredrik Wallén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om