Polisen om Finjanbranden: Kamerorna på torget var ur funktion

Vid midnatt den 24 oktober förra året brann restaurang Finjan på Fristadstorget i Eskilstuna. Brandförloppet var mycket snabbt och restaurangen totalförstördes. Vittnen såg ett gäng vid restaurangen och hur någon av dem kastade ett föremål mot restaurangen. Men övervakningskamerorna på torget fungerade inte. Nu menar kommunen att kamerorna är polisens ansvar, inte kommunens.

Övervakningskamerorna vid Fristadstorget fungerade inte när restaurang Finjan brann i höstas. Det hävdar Lars Franzell hos Eskilstunapolisen och berättar att vittnen sett flera misstänkta röra sig vid restaurangen och borde ha fångats på kamerans bilder.

Övervakningskamerorna vid Fristadstorget fungerade inte när restaurang Finjan brann i höstas. Det hävdar Lars Franzell hos Eskilstunapolisen och berättar att vittnen sett flera misstänkta röra sig vid restaurangen och borde ha fångats på kamerans bilder.

Foto:

Övrigt2018-01-26 18:57

‒När vi dagen efter branden beställde bilder från de filmer som spelats in av övervakningskamerorna på Fristadstorget var det helt svart. Det fanns ingenting där, säger Lars Franzell på enheten för grova brott hos polisen i Eskilstuna.

Annica Strandberg, säkerhetschef i Eskilstuna kommun säger att kamerorna helt och hållet är polisens ansvar. Inte kommunens.

‒Det är polisen som har tillståndet. De ska handha sin egen anläggning. Det är inte kommunens ansvar att betala för det som polisen använder, säger Annica Strandberg.

Lars Franzell berättar att personalen på länskommunikationscentralen via kamerorna kan följa händelser live. Men vissa tider spelas också filmer in. Enligt Franzell har polisen ett par gånger tidigare haft hjälp av detta för att identifiera misstänkta och lösa brott.

Det skulle ha varit en bra hjälp för att lösa branden i restaurang Finjan också, säger Lars Franzell.

Polisen vet att det fanns ett gäng som uppehöll sig vid restaurangen vid tiden för branden.

‒Det vi har fått fram den vanliga utredningsvägen är att det satt ett gäng ungdomar på en trätrall, utanför restaurangen inne i portalen, säger Lars Franzell.

Vittnen ser gänget gå från platsen efter en stund. Efter ett tag kommer de tillbaka igen.

‒Man ser till och med att någon av dem kastar in något på altanen. Och personerna var omaskerade, betonar Lars Franzell.

Efter att föremålet hade kastats in mot restaurangen rör sig gänget i sydlig riktning, mot Alva Myrdals gata bort från restaurangen. Samtidigt ser vittnen hur det blossar upp en eld från restaurangen.

‒Gänget passerar ytterligare kameror samtidigt som elden blossar upp, säger Franzell.

För polisen borde det ha varit en ganska enkel match att identifiera de omaskerade misstänkta gärningspersonerna med hjälp av de övervakningskameror som finns placerade här och var på Fristadstorget, enligt Lars Franzell. Dagen efter branden beställde polisen en digital inspelning av händelseförloppet ett antal timmar tidigare. Enligt Lars Franzell var svaret att det inte fanns någon inspelning alls.

‒Vi fick också veta att det hade varit så ett tag. Att det skulle ha gått på ett sexsiffrigt belopp att åtgärda problemen med kamerorna. Och "vem ska betala det då?". Det finns fortfarande i dag inte möjlighet att spela in, säger Lars Franzell.

Han är både besviken, arg och förbluffad, speciellt eftersom han kunde läsa häromdagen att kommunen tänker satsa på ännu fler övervakningskameror. Varför inte börja med att sköta de som redan finns, menar han. Han är fullständigt övertygad om att de misstänkta mordbrännarna lätt skulle kunna ha identifierats om övervakningskamerorna hade fungerat som det är tänkt. Eftersom personerna var omaskerade tror polisen att det inte hade varit särskilt svårt.

‒Men nu är det helt dött på filmen, konstaterar Franzell mycket upprört.

Men Annica Strandberg är alltså inte förvånad.

Strandberg tillrädde sin tjänst i april förra året och började då undersöka vad som gällde för torgets övervakningskameror.

Hon berättar att hon hittade ett beslut från 2011 där det framgår att Eskilstuna kommun inte ska betala för en anläggning som polisen använder, även om kommunen kan ha stått för kostnaderna i början.

Enligt Annica Strandberg ska ansvariga inom polisen också helt nyligen ha fått besked om att polisen får ta över kostnaderna.

Det är för jäkligt helt enkelt! Det är fruktansvärt.

Annelie Klavins Nyström (M)

Annelie Klavins Nyström (M), ordförande i Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp blir fullständigt chockad när hon får höra polisen Lars Franzell uppgifter om att övervakningskamerorna på Fristadstorget inte ska ha fungerat vid tiden för branden i restaurang Finjan i oktober förra året.

‒Det är för jäkligt helt enkelt! Det är fruktansvärt. Jag kände inte alls till det, det var nyheter för mig, utbrister hon.

Annelie Klavins Nyström säger spontant att man nu måste gå till botten med det här och utreda vem som har underhållsansvaret för kamerorna och ta reda på varför de inte fungerat som de ska.

‒Det är tillräckligt svårt att lösa brott ändå så att det ska brista på en sådan här sak. Så enkelt ska det inte vara att komma undan. Man får faktiskt ont i magen av det här, säger hon.

Polisens utredning fortsätter nu och det polisen har att luta sig mot i den fortsatta brandutredningen är uppgifter från vittnen och den tekniska undersökningen. Det arbetet pågår, men analysresultatet från teknikerna är inte färdigtställt ännu. Eftersom det var en mycket kraftig brand finns det också risk att det finns få spår kvar.

‒Vi vet till exempel inte vad man har kastat in, vad det är för material som har antänt restaurangen, säger Lars Franzell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!