Efter Eskilstunapolisens artikel på samma ämne har kommentarsfälten i sociala medier gått varma. Många tycker att polisen borde ta på sig ännu rejälare hårdhandskar.
Handskarnas hårdhet bestäms dock av polislagens många paragrafer, som bland mycket annat styr hur just ordningsstörningar ska hanteras och vad som gäller för användandet av våld.
Att många ungdomar befinner sig tillsammans på allmän plats, exempelvis i Gallerian som vi skrev om i går, är inte en ordningsstörning i sig. Om någon eller några lever om eller på annat sätt beter sig illa kan det dock vara det. Thomas Agnevik, presstalesperson för polisregion Öst, menar att varje fall är unikt. Något som inte är en ordningsstörning på en viss plats vid en viss tidpunkt kan vara det på en annan plats vid en annan tidpunkt.
Vem är det som avgör om en person stör ordningen?
– Det har varje enskild polis befogenhet att göra, även om det ofta finns en befälsordning.
Polisens uppgift vid en bedömd störning av den allmänna ordningen är att återställa den. Hur den uppgiften ska lösas är inte godtyckligt.
Om den störande personen inte slutar störa ordningen är det första steget att avvisa personen från platsen. Vägrar personen lämna platsen har polisen rätt att avlägsna den, rent fysiskt. Är det inte möjligt har man rätt att omhänderta personen.
En polis har enligt polislagen rätt att använda våld vid ett avvisande eller avlägsnande. Polisen får dock enbart använda våld "i den mån andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt", som det står i lagtexten.
Behöver polisen motivera varför man vill att en person lämnar en plats?
– Nej. Men normalt brukar man säga det på ett sådan sätt att personen förstår. Det är mer taktiskt rätt. Annars är det större risk att det kommer till ett omhändertagande, säger Thomas Agnevik.
Spelar personens ålder någon roll?
– Nej, egentligen inte. Men allt vi gör ska vara försvarligt.