Det firas student på sju gymnasieskolor i Eskilstuna på lördag, många avgångselever väljer att fira det genom att åka på studentflak genom stadens centrala delar. Traditionen med studentflak är både mångårig och omdiskuterad på flera håll i landet. Det har inträffat allvarliga olyckor olika platser i Sverige genom åren och i Eskilstuna har sedan fyra år tillbaka kommunen, polisen och transportföretaget Transdev samarbetet för att göra studentkortegen så säker som möjligt.
– Vi har varit rätt så förskonade i Eskilstuna, men det finns exempel på andra håll där studenter har ramlat av flaken och skadat sig och i värsta fall har avlidit. Vi vill styra upp och göra det så säkert som möjligt, säger Per Bergström, polisområdeschef i Eskilstuna.
Tillsammans har representanterna träffats och tagit fram en plan för studentdagen där säkerheten på flaken är prio ett. Polisen har varit på alla gymnasieskolorna och informerat avgångsklasserna vilka lagar och regler som gäller när det kommer till studentflak.
– Det viktigaste är att fordonet i grunden är säkert och att alkoholintaget hos studenterna inte blir för stort. Tidigare år har vi haft incidenter där flaskor har kastats från flaken, då avbryter vi direkt och de får kliva av och gå i stället, säger Per Bergström.
Alla klasser som ska åka flak måste ha en flakvärd och ska anmäla till polisen innan, något Per Bergström tycker fungerar bra. På onsdagen hade han fått in runt 25 anmälningar och förväntar sig att det kommer droppa in fler anmälningar fram till lördag.
Vi belyser vikten av att tänka på budskapet, att det inte ska vara kränkande, förtal, hets mot folkgrupp
Per Bergström, polisområdeschef i Eskilstuna.
– Det är väldigt populärt och intresset har hållit sig på samma nivå de senaste åren. De flesta avgångsklasser åker flak, säger Per Bergström.
På studentdagen försöker polisen hinna med att besikta alla fordon innan de rullar iväg, en rutin som har lett till att de oseriösa fordonen har försvunnit ur kortegen enligt Per Bergström.
På senare år har nedvärderande och sexistiska budskap som hängs upp på flaken hamnat i fokus och för första gången har det varit en del i polisens information till avgångsklasserna.
– Vi belyser vikten av att tänka på budskapet, att det inte ska vara kränkande, förtal, hets mot folkgrupp och att man ska hålla god ton, säger Per Bergström.
Gränsdragningen för vad som kan vara brottsligt eller bara opassande är inte alltid lätt menar Per Bergström som inte heller tycker att det är självklart vem som bär ansvaret, frånsett studenterna själva.
– Egentligen är det chauffören som har ett ansvar för vilket budskapen denne kör omkring med, säger han.
Mart Saamel är gymnasiestrateg på Eskilstuna kommun och del i samverkansgruppen kring studentkortegen. Han ser också en svårighet i att kontrollera vilka budskap som hängs upp på flaken.
Jag kan försäkra att skolan har gjort jättemycket och verkligen försöker
Mart Saamel, gymnasiestrateg på Eskilstuna kommun.
– Vi kan inte följa upp det som sker utanför skolan, då är eleverna privatpersoner. Men det är skolan som får bära det om det skrivs opassande budskap. Det är vårt varumärke som solkas, säger Mart Saamel.
Skolornas rektorer har haft ansvar för att förmedla informationen om budskapen på flaken och Mart Saamel hoppas att studenternas omdömesförmåga ska leda till budskap som inte väcker anstöt.
– Vi kan inte göra mer än att informera och jobba med värdegrund och jag kan försäkra att skolan har gjort jättemycket och verkligen försöker. Vi har informerat och vädjat till elevernas goda omdöme, säger Mart Saamel.