Förundersökningsledaren Eva Tördahl känner väl igen tillvägagångssättet som Lars-Erik Norstöm beskriver.
‒Det där med att veckla upp en karta för att få hjälp att hitta är ett känt knep, liksom att "råka" komma mot någons jacka med en glass. Det är också vanligt att tjuven närmar sig en äldre människa i mataffären, ställer sig nära och envetet börjar fråga vad en vara kostar. Det kan vara väldigt distraherande för den som utsätts, säger Eva Tördahl.
Hon säger att det är bra att vara vaksam mot personer som vill vara lite väl hjälpsamma, samt att tänka efter var man har plånboken. I en ficka nära kroppen är alltid bättre än att ha den i varukorgen eller i axelremsväskan.
‒Skydda alltid pin-koden så gott det går när du använder betalkoret. Det är sådant som tjuven annars kan utnyttja för att själv handla eller ta ut kontanter.
Vid en stöld är det viktigt att så snart som möjligt polisanmäla händelsen och ta kontakt med banken för att få hjälp att spärra kort.
‒Det är avgörande för hur vi ska kunna jobba vidare. Anmäl alltid. Det som inte finns i skrift hos oss har inte hänt. Vi måste ha ett underlag för att kunna lösa brott, säger Eva Tördahl.