Politiker vill sätta hårt mot hårt mot unga kriminella i Eskilstuna

De sociala insatserna i Eskilstunas utsatta områden ska fortgå, men samhället måste samtidigt börja dra åt snaran kring de unga kriminella som huserar där och sätta hårt mot hårt. Det menar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och kommunalrådet Jari Puustinen (M) med anledning av lördagens reportage i Eskilstuna-Kuriren.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-09 06:46

Eskilstuna-Kuriren kunde i lördags berätta om flerbarnspappan Thomas, som inte längre törs bo kvar i sitt bostadsområde med sin familj efter att bland annat ha pistolhotats av ett ungdomsgäng.

Både Jansson och Puustinen känner igen Thomas berättelse från andra håll i Eskilstuna, och anser att det är hög tid att samhället visar att det sluter upp bakom brottsoffren i stället för att vända dem ryggen.

‒Vi har extremt unga individer som sätter människor och stadsdelar i skräck. Och föräldrar kan, vill, förmår inte att ta sitt ansvar, konstaterar Jimmy Jansson.

‒Har det gått så långt att man viftar med pistol som 14-åring ska man bort härifrån, då har man ingenting i Eskilstuna att göra, säger Jari Puustinen.

Orsakerna bakom den kriminalitet som blivit vardag i flera större bostadsområden i Eskilstuna är komplexa, medger de. Rekryteringsgrunden är ofta unga män med utländsk bakgrund som förlorat sin tro på framtiden till följd av utanförskap och avsaknad av goda förebilder.

Men Jimmy Jansson tycker sig samtidigt uppfatta en offermentalitet som han inte riktigt köper.

‒Det går inte helt att gömma sig bakom sociala orsaker. Trots klyftor finns i detta land otroliga möjligheter till sociala och ekonomiska skyddsnät, kostnadsfri utbildning och vård och mycket mer. Det går inte att bara gömma sig bakom något sorts samhällssvek och motivera sin kriminalitet med det.

Han betonar det egna ansvaret. Kriminell är ingenting man råkar bli, det är något man väljer att bli, menar han.

‒Det är betydligt fler som har det tufft men inte gömmer sig bakom det och väljer kriminalitet utan jobbar på och skapar sig möjligheter. Inte minst unga tjejer som kommer från precis samma familjer och sköter sig exemplariskt, men framförallt alla de killar som inte blir kriminella. Så det finns en viss grad av valmöjlighet i detta. Det är ett litet fåtal som ställer till det rejält. Och samhället måste agera hårt mot orsakerna såväl som handlingarna. Inte vika en tum.

Jari Puustinen är på samma linje. Han skulle gärna se att olika typer av hot togs på större allvar av åklagare, att straffen för den typen av brott skärptes och att den straffrabatt som i dag ges unga brottslingar slopas.

Medborgarna måste våga anmäla och vittna utan att oroas för sin egen säkerhet, menar han, och brottslingarna måste få påföljder som avskräcker.

‒Det är bedrövligt att en individ som står upp för rättvisa och ordning i samhället blir angripen och sen inte får det stöd av samhället han behöver, säger han med anledning av lördagens reportage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om