Lotta Jonsson är gruppledare för Kristdemokraterna i Eskilstuna, med uppdrag i bland annat kommunfullmäktige och socialnämnden. Efter en tids sjukdom med bland annat konstaterat högt blodtryck och tryck i huvudet, sökte hon sig den 12 mars till sin vårdcentral, Tunafors.
– Jag hade börjat se suddigt och utifrån de symptom jag hade skickade läkaren mig vidare till akuten. Mitt blodtryck var då 170/120.
Lotta Jonsson kom till Mälarsjukhusets akutmottagning omkring klockan 16:00.
– Redan när jag anmälde mig sade sköterskan att det alltid var mycket på måndagar men att det nu var värre än värst. "Det är fullständigt kaos", uttryckte han sig.
Väntrummet var knökfullt, berättar Lotta Jonsson.
– Det fanns inte en ledig stol och jag fick stå i nästan en timme. Många fler än jag stod minst lika länge och väntade. Väldigt många av dem var som jag ditskickade av sin vårdcentral.
Jag förklarade att jag höll på att svimma och sköterskan sprang iväg för att hämta en säng, men det fanns ingen.
Lotta Jonsson
Först efter tre timmar fick Lotta Jonsson komma in på akutmottagningen, där hon beskriver personalen och hela situationen som mycket stressad och pressad.
– Två sköterskor skulle kolla blodtrycket och medan de höll på förklarade en av dem "Jag är ledsen, men vi har fått jättehårda direktiv och alla som har lägre blodtryck än 240/140 ska vi räkna som gröna patienter och skicka hem, så de får besöka sin vårdcentral i stället", berättar Lotta Jonsson.
– Medan de höll på kom någon och sade att de behövde hjälp i ett annat rum, så en försvann plötsligt. Jag förklarade att jag höll på att svimma och sköterskan sprang iväg för att hämta en säng, men det fanns ingen.
I stället fick Lotta ligga på en undersökningsbrits, som rullades ut till ett bås i den röriga korridoren.
– Alla bås var fulla och det var fullt med sängar utmed väggarna i korridoren. Hela tiden hörde jag personalen säga "Det är kaos här, det är kaos". Alla sade det till sina patienter. Ambulanspersonal sprang också omkring med patienter, medan de sade högt att "Det här är egentligen inte vårt jobb, men det finns ingen annan personal". Det gör ju inte direkt att det känns bättre för oss som ligger där, menar Lotta Jonsson.
Efter totalt sex timmars väntan gav hon upp.
– Jag frågade hur länge till jag skulle få vänta och de hade 26 patienter före till läkaren. Då skrev jag ut mig själv. Ligga och må dåligt utan hjälp kan jag lika gärna göra hemma.
Dagen efter gick Lotta Jonsson tillbaka till Tunafors vårdcentral och förklarade att hon skickats dit från akuten.
– När jag pratade med personalen blev jag ännu mer arg. Landstingspolitikerna har fattat beslutet att avlasta akuten genom att patienter ska få komma avgiftsfritt till vårdcentral. Nu förklarade personalen att man fått varken fler läkare eller fler besökstider. Då blir det ju ett flipperspel där patienter skickas fram och tillbaka. Till sist känner man sig skyldig för att man är sjuk, för att man är till besvär.
Lotta Jonsson är noga med att poängtera att det inte är vårdpersonalen hon vill kritisera.
– Absolut inte. De gör allt de kan utifrån de prioriteringar de tvingas göra. Det är deras arbetssituation jag menar är totalt galen! Det är något sjukt med hela systemet. Tanken att avlasta akuten är god, men det måste ju fungera i praktiken också. Landstingspolitikerna måste ta tag i detta! säger Lotta Jonsson.
Enligt Tommy Ahlström, sedan 1,5 månader verksamhetschef för Mälarsjukhusets akutklinik, är det av Lotta Jonsson upplevda kaoset "helt klart förekommande".
– Arbetsmiljön är en av de stora delarna vi jobbar med och vi måste åtgärda så att den blir bättre. Genom att få ner väntetiderna på akuten förbättrar vi för både personal och patientsäkerhet.
Akuten är akuten. Inströmningen kan variera från 100 till 160 patienter på ett dygn, så det är väldigt stora skillnader.
Tommy Ahlström, verksamhetschef för Mälarsjukhusets akutklinik
Den 1 januari 2017 slopades patientavgiften för besök på vårdcentralerna i Sörmlands län. Politikernas motivering var att man ville avlasta akutmottagningarna och korta de långa väntetiderna där, genom att få fler patienter att i stället söka sig till sin vårdcentral.
Hur har ni det på akuten sedan vårdcentralerna avgiftsbefriades?
– Det har inte gjort jättemycket för att lätta upp för akutmottagningen, det har det inte. Det gick ner lite grann i början men är nu tillbaka på ungefär samma nivå. Fast man vet ju i och för sig inte om vi haft en ökning utan avgiftsbefrielsen. Nu har vi en marginell minskning på kanske ett hundratal personer på ett år, säger Tommy Ahlström.
Hur ser då arbetssituationen ut just nu?
– Det är klart att arbetsbelastningen är ganska hög. Vi håller på att titta på system för att avhjälpa det. Akuten är akuten. Inströmningen kan variera från 100 till 160 patienter på ett dygn, så det är väldigt stora skillnader. Det är en av de delar vi tittar på, hur vi kan lugna ner flödet även när vi har toppar, säger Tommy Ahlström.
De planerade åtgärderna ska exempelvis göra att patienterna får träffa läkare snabbare och att utredningsgången effektiviseras.
– Vi kommer att börja testa olika saker under våren, sedan kommer sommaren och folk ska ha semester. Jag tror att det kommer att fastställas mer under hösten.
Socialstyrelsens senaste kartläggning av väntetiderna på akutmottagningarna är från tidigt förra året och Tommy Ahlström kan inte ge några nya siffror, men:
– Det vi ändå ser är att väntetiderna börjar minska, i stället för att under ganska lång tid ha gått åt fel håll, alltså blivit längre, säger han.
Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är nöjd med att avgiftsbefrielsen gjort att vårdcentralerna fått fler besök.
Under 2017 slog läkare och verksamhetschefer i Sörmland larm om att Vi sköt till 75 miljoner kronor till vårdcentralerna 2017, när vi införde de avgiftsfria besöken. Under 2018 har vi skjutit till ytterligare ungefär 100 miljoner kronor till primärvården, säger Monica Johansson.
Jag förutsätter att det var nån slags olycksfall i arbetet.
Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S)
Pengarna ska gå till bland annat lättakuter, mer telefontid, fler kompetensgrupper och utökade öppettider.
Vad säger du om den situation vi beskriver där en patient bollats från vårdcentral till akutmottagning till vårdcentral?
– Det är inte acceptabelt. Det är ineffektivt för vårdcentralen och akutmottagningen och jobbigt för patienterna. Hur det kom att bli så här kan jag självklart inte uttala mig om. Jag förutsätter att det var nån slags olycksfall i arbetet.