Rådet från Södertälje: Beskriv läget!

Det krävdes ett dubbelmord innan Rikspolisstyrelsen fick upp ögonen för det rasande gangsterkriget i Södertälje och satte in resurser. Det berättar Anders Lago, som var kommunstyrelsens ordförande där när situationen var som värst.

Övrigt2013-05-04 05:20

Skadegörelse, bränder, utpressning och våldsdåd. Kriminella grupperingar i blodig strid med varandra, ibland på öppen gata. Politiker som försöker samverka med polisen och lokala organisationer, och som provar olika vägar ut men till slut ser sig tvungna att vädja till Rikspolisstyrelsen om stöd och mer resurser. Känns situationen igen?

Gårdagens upprop från lokala politiker och företrädare för myndigheter och organisationer i Eskilstuna för osökt tankarna till Södertälje, och situationen där under den senare delen av förra decenniet. Där inleddes till slut det som skulle komma att kallas Södertäljesatsningen, och insatsen blev framgångsrik. I dag är de kriminella nätverken splittrade och rättsprocessen pågår för fullt.

Vägen dit var dock inte spikrak. Vid ett flertal tillfällen bad den politiska ledningen i Södertälje muntligen om hjälp utifrån, för att stävja oroligheterna på orten. En gång skrev de ett brev till rikspolischefen, med en formell vädjan. Någon direkt respons fick de inte.

– Det tog tid, det ska jag säga. Min bild var att de inte tog situationen på allvar. Det var först efter dubbelmorden i Ronna som vi fick respons.

Det säger Anders Lago, som fram till 2011 var socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Södertälje. Dessförinnan hade kommunen provat allt.

– Vi ökade kommuninsatserna. Det var allt från kameraövervakning på skolor till kommunala väktare som patrullerade Södertälje i bil och ingrep vid sådant som skadegörelse och bränder. Som mest hade vi tolv väktare ute på nätterna, minns Anders Lago.

Efter dubbelmordet i Ronna sommaren 2010, då två bröder till X-teamledaren Danny Moussa sköts till döds, började det emellertid hända saker. Då inleddes Södertäljesatsningen; en resursförstärkning från statligt håll, och ett utökat samarbete mellan olika organisationer och myndigheter.

– Sedan dess har alla gjort ett jättebra arbete, säger Anders Lago.

Anders Lago är i dag ordförande för HSB:s riksförbund och känner inte till situationen i Eskilstuna så väl. Han aktar sig för att dra paralleller, men rådet från Lago till de lokala politikerna i Eskilstuna är att berätta, och att trycka på.

– Jag tror att de gör klokt i att prata med polisen nationellt, och beskriva läget för dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om