Rätt vin till kräftskivan

Övrigt2014-08-14 19:00

Kräftskiva betyder en hel del salt mat. Kräftan är salt, spadet och Västerbottensosten likaså. Öl och nubbe är klassiska val till – men det finns också viner som passar utmärkt.

Vissa saker sitter djupt rotade – till exempel att det måste vara öl och snaps till kräftorna. Det är nog mest en vanesak. Om jag säger kokt hummer, havskräftor eller krabba, som påminner om kräftorna i smaken, skulle många säkert tänka vitt vin snarare än öl.

För att hitta det bästa vinet till kräftorna gäller det att leta efter hög syrlighet. Använd gärna de små smakklockorna på Systembolagshyllan. Det salta i maten dämpar upplevelsen av syran i vinet, så det gäller helt enkelt att det finns extra mycket av den varan från början. Det finurliga är att den salta smaken i maten samtidigt minskas av det syrliga i vinet. Sälta och syra gillar varandra helt enkelt.

Här kommer mina bästa vintips till kräftfesterna.

Jens Dolk/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om