Rekarnegymnasiet kan få bordtennisutbildning

Eskilstuna kommun har ansökt om att Rekarnegymnasiet ska godkännas som idrottsgymnasium för bordtennis. Om Skolverket säger ja kan utbildningen starta höstterminen 2018.

Pingis på skolschemat. Det kan bli verklighet på Rekarnegymnasiet i framtiden. Rektor Jens Axdorph vill skapa fler idrottsutbildningar på skolan än dem man redan har inom fotboll och handboll.

Pingis på skolschemat. Det kan bli verklighet på Rekarnegymnasiet i framtiden. Rektor Jens Axdorph vill skapa fler idrottsutbildningar på skolan än dem man redan har inom fotboll och handboll.

Foto:

Övrigt2017-02-06 17:12

Rekarnegymnasiet har haft utbildningar med idrottsprofil under många år. Sedan 2011 är man certifierad NIU-skola (Nationellt godkänd idrottsutbildning) och har i dagsläget 32 platser för elitsatsande ungdomar inom fotboll och handboll. Nu vill skolan bredda utbudet genom att erbjuda bordtennis på schemat.

‒Vi vill bygga ut idrottsutbildningarna i Eskilstuna och ta taktpinnen i det arbetet, säger Jens Axdorph, rektor på Rekarnegymnasiet.

Tankarna på att starta utbildningen kom efter kontakter med Eskilstuna Bordtennisklubb, EBTK.

‒Vi började prata och kom överens om att undersöka möjligheten. De kontaktade Bordtennisförbundet som nu har gett klartecken, vilket är en förutsättning för att certifieras. När förvaltningsledningen i kommunen också var intresserad bestämde vi oss för att skicka in en ansökan, säger Jens Axdorph.

En av de faktorer som väger tungt när Skolverket ska ta ställning till ansökan är tillgången på behöriga lärare som samtidigt är idrottsinstruktörer.

‒Den biten tror jag absolut vi kommer att lösa, samtidigt kan jag inte börja rekrytera förrän vi vet att ansökan kommer att godkännas.

Om allt går i lås kan utbildningen starta till höstterminen 2018. Urvalet av elever kommer att ske på speciella testdagar under vårterminen. De elever som antas kommer sedan att kunna träna bordtennis på skoltid tre förmiddagar i veckan vilket kompletteras med elitträning i klubbens regi fyra-fem kvällar i veckan.

‒Om vi kan starta med cirka tre-fyra elever per årskurs vore det fantastiskt bra, säger Jens Axdorph.

Eskilstuna Bordtennisklubb har som långsiktigt mål att vara representerade i den högsta ligan på både dam- och herrsidan. För klubben, som har runt 500 medlemmar och 160 licensierade spelare, skulle ett gymnasium med pingisinriktning vara mycket värt.

‒ Vi har jobbat hårt för detta och det är jättekul att kommunen och Rekarneskolan nu hakar på. De har sett vad vi har åstadkommit vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Martin Björkryd, träningsansvarig i EBTK.

Det är framför allt under de senaste fyra-fem åren som klubben växt. Stora ansträngningar har lagts ned på ungdomssidan och man har i dag så kallade pingisfritids på flera skolor i kommunen.

‒Därmed skulle det bli en naturlig koppling att fortsätta satsningen på gymnasiet. Vi har också i klubben en grupp ungdomar som är runt 14 år i dag och hör till den yppersta eliten i sin åldersklass. För dem skulle det här vara en möjlighet att kunna utvecklas och stanna kvar i Eskilstuna, säger Martin Björkryd.

Idrott och gymnasiestudier

För den som vill kombinera gymnasiestudier med en satsning på elitidrott finns huvudsakligen två möjligheter. Dels finns riksidrottsgymnasier, till vilka en elev kan söka oavsett var i landet man bor, dels NIU, de nationellt godkända idrottsutbildningarna, dit elever som bor i en viss region kan söka.

För bordtennis finns 14 NIU-skolor i landet. Riksidrottsgymnasiet ligger i Köping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!