– Speciellt när det gäller de yngre barnen är det en oroande utveckling, säger Hans Ringström som är kommunens chef för grundskolan.
– Förra året hade vi även en avstängning på lågstadiet.
Under 2017 stängdes elever av från kommunens grundskolor vid 33 tillfällen. Det var mer än dubbelt så många som året före då avstängningarna uppgick till 14. I år har ökningen fortsatt till 49 avstängningar – mer än en per skolvecka.
Orsaken är i de allra flesta fall våld, hot, kränkningar och trakasserier som riktats mot såväl andra elever som personal på skolan. I flera fall har knivhot förekommit.
Här är några exempel på vad som föregått en avstängning:
• En elev slog oprovocerat en skolkamrat hårt i magen. Efter händelsen hade den slagna eleven svårt att stå upprätt på grund av smärtan.
• En elev misshandlade två skolkamrater vid upprepade tillfällen. Till slut fick polis tillkallas. En lärare som gick emellan vid ett av slagsmålen blev omkullknuffad.
• En elev hotade flera elever med att slå dem och döda dem med kniv.
Det har också förekommit att kränkande filmer lagts ut på nätet.
Hans Ringström ser flera förklaringar till den kraftiga ökningen.
– Den nya skollagen som infördes 2011 har ett helt paket runt disciplinära åtgärder. Jag tror att rektorerna i dag känner sig tryggare att använda de nya redskap lagen gett dem.
– En annan del är att många barn och unga i dag lever i en komplex social situation och där är skolan en pusselbit, precis som fritiden, hemmen och bostadsområden. Många rektorer har uttryckt att det är fler unga som mår dåligt i dag.
Samtidigt poängterar Hans Ringström att en avstängning sällan löser situationen långsiktigt runt en elev, och att det inte ska ses som en bestraffning.
– Det är en akut skyddsåtgärd för att andra elever ska känna sig trygga, och den får bara användas medan skolan tar fram en plan för hur man ska arbeta vidare.
Även om syftet inte är att statuera exempel och få elever att uppföra sig kan det ändå bli effekten.
– Ja, så blir det ju per automatik. Vi har också sett flera exempel på att elever har ändrat beteende efter avstängningar.
En åtgärd som Eskilstuna kommun vill vidta för att komma till rätta med utvecklingen är att förstärka elevhälsoarbetet med fler skolkuratorer, skolsköterskor, psykologer och specialpedagoger. Förhoppningen är att statsbidraget Likvärdig skola kommer att kunna användas till det.