I en replik till min artikel om att regeringen är fel ute när de satsar en miljard kronor för att öka jordbrukets areal av "ekologisk odling" och därmed höja livsmedelsproduktionen, rekommenderar Susanne Thibblin mig att ta del av resultaten från en studie av mjölkproduktionen i Norrbotten under åren 1990–2002 utförd av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. I studien jämförs två olika växtodlingstekniker ekologisk odling och konventionell odling. Jag har nu tagit del av studien och finner inte att de redovisade resultaten ger fog för slutsatsen, att det svenska jordbrukets livsmedelsproduktion skulle öka med mer ekologisk odling. Studien har genomförts på en försöksstation i ett mycket speciellt odlingsområde och resultaten av studien kan inte onyanserat tillämpas på jordbruket som helhet. Studien visar att under de år som studien pågått har skörderesultaten i de två systemen varit i stort sett lika.
Om man med konsumentmakt ska göra jorden till en bra plats att leva på mycket, mycket länge, vilket Mari Sköld förordar i sin artikel i Miljöpartiets tidning Grön, bör i likhet med att vi förutsätter att den medicinska information vi får är baserad på läkarvetenskap och beprövad erfarenhet, bör också informationen till konsumenten om vad som gäller för en uthållig livsmedelsproduktion vara grundat på naturvetenskap och beprövad erfarenhet. Så är nu inte fallet, vilket bland annat en dom i Stockholms tingsrätt visar, där Coops reklamfilm om ekologisk mat fällts. Domen är en mycket stark markering mot desinformation och halvsanningar förklädda till vetenskap, säger professor emeritus i teoretisk ekologi Torbjörn Fagerström i en kommentar.
Min rekommendation till regeringen kvarstår därför, att i stället för att satsa miljarden på att öka "ekoodlad" areal, satsa på att stödja kommunernas ombyggnad av vatten- och avloppssystem så att avloppsvattnets växtnäringsinnehåll kan återföras till åkerjorden, basen för vår livsmedelsproduktion, så att jorden förblir en bra plats att leva på mycket, mycket länge.
Martin Bringman, L
agronomie licentiat