Tidigare i år gav Eskilstuna kommun tre yrkesverksamma konstnärer i uppdrag att skissa på ett ljuskonstverk i anslutning till den belysningssatsning som görs i parken under 2014. Temalekplatsen ska ljussättas, men parken ska också få ett permanent konstverk byggt på ljus.
Monika Goras vinnande förslag består av tolv belysningsstolpar med en ljusvolym i hårdplast. Formen är organisk och upplevs olika beroende på vilket håll man ser den från. Stolparna följer parkens tänkta gångvägar, men också de som uppstått spontant.
När Gora besökte Rinmansparken för att reka inför skissuppdraget fastnade hon för den stig som trampats upp av de som gått genom parken.
– Det kändes fint att bejaka den väg som människor själva valt att ta, säger Monika Gora. En park är en mycket speciell plats i en stad och används på flera sätt. Dels är den nyttobetonad när den används som passage. Dels är en park lustfylld med grönska och stora träd som gör den till en plats att bara vara i.
"Den fria viljan" invigs den 23 oktober samtidigt som Eskilstuna kommuns ljusfestival Nattljus inleds. Under festivalen kommer ett antal tillfälliga ljusinstallationer att finnas över hela staden. Samtidigt anordnar kommunens stadsbyggnadsförvaltning en internationell konferens om ljus i stadsmiljö som också är en nätverksträff inom EU-projektet Light in the City. Temat för både ljusfestivalen och konferensen är "Eskilstuna - en stad i omvandling".
– Vi kommer att använda övergivna byggnader, avrivna tomter och andra platser på ett kreativt sätt för att visa hur man kan använda ljus för att skapa nya rum, säger Karin Ermegård, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen och kreativ ledare för festivalen Nattljus.