"Risken finns att tjejerna äter så rätt att det blir fel"

I estetiska idrotter som gymnastik hamnar kroppen i fokus. Att äta rätt för att växa, utvecklas och prestera är en utmaning när det ibland är svårt att få i sig tillräckligt med energi i förhållande till energiförbrukningen.
— Det kan lätt bli så att man äter så rätt att det blir fel, säger dietisten Frida Segerberg.

Övrigt2013-11-01 05:50

Frida är en viktig del i teamet som håller i Eskilstuna gymnastikförenings föräldrautbildning "Världens bästa idrottsförälder". Frida, sjukgymnasten Emma Wennersten och simhopparen Ulrika Knape föreläser under hösten för EGF-föräldrar med barn/ungdomar i 8-19-årsåldern om kostråd. I satsningen ingår dock inte Rio-gruppen (de åtta som satsar mot OS 2016).

Dietisten Frida spelade fotboll i Eskilstuna United i division 1 och 2 fram till 2003 vilket gett henne värdefull kunskap från idrottsvärlden.

Kosthållningen är en viktig del i att presterar idrottsligt. Strävan efter att äta väldigt hälsosamt kan begränsa energiintaget. Stort intag av fibrer och proteiner bidrar till stora volymer mat som begränsar det så viktiga intaget av energi och kolhydrater.

För att få reda på hur mycket kalorier tjejerna i EGF gör av med under en träningsvecka har två tjejer blivit uttagna för mätning av sin energiförbrukning. Det görs med hjälp av armband som de har på sig dygnet runt. Resultatet visar att energiförbrukningen är cirka 25 procent högre jämfört med en "normalt" aktiv tjej i samma ålder.

— Hur mycket kalorier som går åt är väldigt individuellt beroende på vikt, träningsfrekvens och -intensitet.

Det rör sig sannolikt om cirka 400-600 kilokalorier extra dagligen i förbrukning för den som är aktiv inom gymnastiken. För de som tränar i störst utsträckning kan det handla om cirka 1 000 kalorier per dag extra utöver en tjej i samma ålder med "normal" aktivitetsnivå varje vecka.

Är det svårt att få i sig den energi som behövs?

— Ja, aptiten speglar inte energibehovet. Det är snarare tvärtom, aptiten går ofta förlorad om man tränar mycket. Hunger är ett dåligt mått på energibehov på samma sätt som törst kan vara ett dåligt mått på uttorkning.

Just därför krävs att gymnasterna ligger i framkant vad gäller intaget: äta på bra tider och planera in måltiderna före och efter träningarna. Återhämtningsmål direkt efter träning är extra värdefullt. Om man har svårt att äta direkt efter träning går det bra att dricka, till exempel en smoothie med havregryn.

— Smoothie är bra mellanmål för alla, där kan man variera innehållet av energi beroende på person.

En duktig gymnast är ofta en högpresterande person i andra sammanhang också, bland annat i skolarbetet.

— De har höga mål och är målinriktade som individer.

Det finns alltid en oro hos omgivningen att viljan av kontroll tar över när det gäller kost vid idrott. Att förhållandet till maten och kroppen blir komplext samt att måltiden förlorar sin lustfyllda funktion i relation till träning och tävling.

Frida tipsar att omgivningen ska vara vaksam på om ett barn blir väldigt upptagen av sin kroppsvikt, kroppsform eller drastiskt ändrar sina matvanor. Kanske också lägger in extra träningspass fast man redan kör hårt.

— Då är det viktigt att signalera "Klarar du inte att äta det som behövs för att du ska kunna hålla träningsnivån får du dra ner på passen ".

Här kan föräldern också lägga till ett extra mål för att bryta trenden.

Frida delar med sig av tips på nyttiga mellanmål (se ruta) som alla kan ha nytta av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om