Det omskrivna vindkraftsbygget i Kafjärden stoppades av länsstyrelsen i januari. En anledning var att en etablering skulle kunna hota den sällsynta fågeln ortolansparv som häckar i området. Beslutet överklagades av vindkraftsföretaget Enwind till mark- och miljödomstolen som ännu inte avgjort fallet.
Snart börjar det även dra ihop sig till beslut vad gäller företaget Scanenergys ansökan om att uppföra tio, 210 meter höga, vindkraftverk i Duvhällen. Till skillnad från Kafjärdenfallet prövas ansökan enligt den "nya" lagstiftning som började gälla 2009 vilket innebär att det är Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala som fattar beslut.
‒Det är ett stort och komplext ärende och bolaget har haft extra tid på sig för att komplettera sin ansökan. Men det är i slutfasen nu och någon gång i sommar kan ett beslut komma, säger Bernt Forsberg, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.
Ett av de områden som fått ökad betydelse för tillståndsbesluten är förekomsten av skyddsvärda fåglar och fladdermöss.
‒Ser man tio år tillbaka var inte naturinventeringarna särskilt omfattande. Nu måste till exempel undersökningar om fåglar vara ganska gedigna. Och när det gäller fladdermöss har det visat sig att det finns fler fladdermöss och fler ovanliga arter i Sverige än vad man tidigare trott, säger Bernt Forsberg.
De fågelinventeringar som gjorts runt Duvhällen lär kanske inte ge vindkraftsföretaget skrämselhicka. Däremot visar fladdermusinventeringen att det förekommer åtta olika arter i och omkring det utpekade området. Sex av dessa tillhör så kallade högriskarter, vilket betyder att de har ett flygbeteende som ökar risken för kollisioner med vindkraftverkens rotorblad.
‒Det finns några fall i Sverige där förekomsten av fladdermöss gjort att man sagt nej till en hel vindkraftsetablering.
Enligt Bernt Forsberg är det dock vanligare att vindkraftsföretagen åläggs restriktioner i dessa fall. Den vedertagna termen för detta är Bat mode, vilket enkelt översatt betyder fladdermusläge.
‒Bat mode innebär att man inte får köra anläggningen när det blåser fem-sex sekundmeter uppe vid rotorbladen samtidigt som det är varmt i luften. Då finns det nämligen insekter där som fladdermössen jagar. När det blåser mer än så är det ingen fara, eftersom insekterna försvinner.
Vad fladdermössen kommer att ha för inverkan på tillståndsbeslutet återstår att se. Innan miljöprövningsdelegationen kan fatta sitt beslut måste först Eskilstuna kommun säga ja eller nej (se faktaruta) till vindkraftsplanerna. Kommunen har i ett tidigare skede i processen sagt ja till en etablering i Duvhällen men ska fatta ett slutligt beslut vid kommunstyrelsens sammanträde den 11 april.