Dag och hustrun Anéa bor i något som kallas Krogen med historiska anor, men i februari bär det av till Finninge i Strängnäs.
– Jag får närmare till tåget och uppdragen i Stockholm.
Dag har levt ett innehållsrikt liv med många arbetsbyten mellan kommuner och olika förvaltningar. Han utbildade sig i Uppsala till socionom under tiden hustrun pluggade till förskollärare. Samtidigt kom parets första barn.
– Jag var bara 20 år när Hanna kom.
Arbetat i domstol
Längst anställning har han haft i Uppsala som bland annat socionom (1975-89). En period i livet som han är särskilt stolt över är när han arbetade som offentligt biträde i domstolar för utsatta barn i mitten på 1980-talet.
Ett starkt minne han bär på är från ett mål då domaren efter domslut kring en 3-åring konstaterade : ”Det gick ju inte att gå emot Tingsgårds argumentation”.
Dag var kommunchef i Strängnäs 2000-2004. Han är själv lite imponerad över sitt avslut som han sammanfattar så här:
– Han gick ut stilla och snyggt.
Bidragande orsak till varför han lämnade jobbet var att Dag hade svårt att förlika sig med att en så liten kommun som Strängnäs skulle ha fyra kommunalråd. Han tyckte det räckte med ett.
Efter det har han arbetat i Vallentuna, Falköping och senast i Södertälje. Vad han ska göra nu när han fyllt 60 år vet han inte riktigt. Han säger att han redan känt av en viss åldersdiskriminering när han sökt uppdrag.
Är en fena på norska
Kanske väljer han att jobba lite mindre och följa med hustrun på fler konstvernissager? Dottern är konstnär och bor i Spanien där också barnbarnen finns. De är bara 5 och 2 år gamla men pratar och förstår redan både engelska, katalanska och svenska.
Själv är Dag en fena på norska eftersom hans mor kommer från Norge.
Födelsedagen firas i stillhet, tror Dag.
– Jag firar hemma inom familjen. Vi har inte planerat för någon stor mottagning.