När Sanna Qvarnström natten mot måndagen kom hem från soliga Teneriffa låg snön djup hemma på Georg Nyströmsgatan i Torshälla. Så började det töa – och på torsdagen kikade några yrvakna snödroppar fram intill husväggen!
– De har aldrig kommit så här tidigt förut. Man blir ju jätteglad! Då vet man att våren är på väg, säger Sanna Qvarnström.
Marie Staerk, meteorolog på SMHI, drar dock i handbromsen.
– Meteorologiskt får inte våren komma förrän den 15 februari, oavsett hur varmt det är eller om det känns som vår.
Det har SMHI bestämt, för att försöka bringa nån slags ordning på årstiderna i vårt avlånga land. Marie Staerk förklarar:
– Det är bara våren som har fått ett sådant bestämt datum och det beror på att vintern kan göra comeback ganska sent på säsongen.
Normalt sett anländer våren till mellersta Sverige i mitten av mars. Meteorologiskt. Personligen kan man ju ha andra preferenser. Den första tussilagon, sädesärlan, blåsippan eller lärkan...
När känns det som vår för meteorolog Staerk?
– Jag klättrar en hel del och när vi kan åka till Sörmland och klättra i Bistaberget vid Nävekvarn, då är det vår! Det brukar vara tidigt i mars.
Åslög Dahl jobbar på Göteborgs universitet och är samordnare på Svenska fenologinätverket, som bland annat samlar vårtecken i en nationell databas. Årets skörd är hittills mager, berättar hon:
– Hittills har vi bara rapporter om snödroppar i Göteborgs botaniska trädgård, så har man sett blommande hassel bland annat här och på Gotland.
Ett ovanligt tidigt träd i Sörmland är gråalen, säger Åslög Dahl.
– Den är ett vårtecken och den kan man börja hålla utkik efter nu.
Fenologi är läran om regelbundet återkommande fenomen inom växt- och djurriket. På Läsarbilder