Sätt svensk smak med enbär

Skog, vildmark och kalla nätter. Det är smaken av enbär.Krydda med svensk natur när den är som bäst.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2014-11-20 20:00

Vissa smaker har en förmåga att förflytta en i tankarna. Enbär är en sådan. Varje gång jag känner smaken kittla min tunga hamnar jag på en mossig sten i Värmlands urskog, där jag en gång satt och väntade in en älg för ett reportage om ett kvinnligt jaktlag.

I nästa tugga är jag på skolutflykt i en skånsk hage och klämmer de vätskande bären mellan fingrarna intill en stickig buske med berusande doft.

Unik smak

Enbär är för mig essensen av det unika nordiska köket. Javisst, enbär förekommer på andra håll i världen, men själva smaken är så djupt förenlig med våra kylslagna svenska själar. Vi är som enbären. Lite kärva, lite svåra att komma in på livet, men ändå pikanta och intressanta om man väl tar sig an oss.

Smaken tar tid

Och enbären tar också tid på sig. Första året blommar de, nästa är de gröna och först på sitt tredje levnadsår går de att äta. Stöt dem med hårdhänt kärlek i morteln och förhöj din smakhimmel till norrskensnivåer. Enbär blandas med fördel med vilt, fisk, färs eller fågel.

Nästa nordiska smakresa väntar. Finns i en kryddhylla nära dig.

Mia Gahne/TT

Att dricka till:

Omnipollo Siren Mike Bates Gracchus (11448), 33:90 kronor

Alkoholfritt: Julmust eller enbärsdricka

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om