– Det är beklämmande det som drabbat de två personer som beskrivs i granskningen. Det är också alarmerande att man inte vet hur omfattande problemet är, säger Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson med anledning av Eskilstuna-Kurirens reportage om Leila och Khaled.
Han vill se en kartläggning av hedersförtrycket i Eskilstuna, men det har kommunfullmäktige tidigare sagt nej till. Redan 2016 föreslog Liberalerna att en sådan skulle genomföras i skolan, för att undersöka utbredningen av hederskulturen bland unga, men motionen fick avslag.
– Det gör mig väldigt orolig. Den rödblå kommunmajoriteten såg inget behov av det när frågan debatterades. Vi i oppositionen höll inte med men majoriteten ville hellre famla i mörkret, säger Fredriksson.
Liberalernas nuvarande gruppledare Stefan Krstic var en av författarna till motionen. Han är också bekymrad.
– Vi tycker att vi fick rätt dåliga argument tillbaka. Det kändes lite olustigt, för det här är en viktig fråga, säger han.
Stefan Krstic anser i allra högsta grad att frågan fortfarande är aktuell.
– Vi vill göra en kartläggning som visar hur det ser ut i Eskilstuna. Jag har pratat med flera rektorer på olika skolor som tror att de har elever som är utsatta för hedersförtryck, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) var en av dem som yrkade avslag på motionen. Han antyder dock att en förändring kan vara på gång. Åtminstone beträffande socialtjänstens arbete.
Varför för kommunen inte statistik över hedersproblematikens omfattning i Eskilstuna?
– Det borde vi kanske göra. Samtidigt är det här något som inte är alldeles enkelt att definiera. När vi inte kan intervenera, inte kommer in i de här familjerna och personen inte vill berätta själv så är det otroligt svåra case.
Kunskap om problemet borde väl hänga ihop med vilka resurser som kommunen behöver?
– Ja, men oavsett om en tjej eller kille hotas till livet av heder eller får sin frihet inskränkt på annat sätt så ska samhället agera, säger Jimmy Jansson.
Kim Fredriksson (SD) sitter med i styrelsen för Polisregion öst där han nyligen fått en dragning om hedersproblematik.
– Det är en svår fråga att hantera för polisen, framför allt när det gäller att säkra bevis och få folk att vittna. Hedersproblematiken kan vara utbredd i hela familjen och släkten, och ingen vill tjalla på far eller någon annan släkting.
Ser du någon lösning?
– Alla aktörer och myndigheter måste bli bättre och det gäller att agera snabbt. I dragningen berättade polisen om en socialtjänst i länet där utredningen dragit ut på tiden. Där hade familjen hunnit ta med dottern utomlands.