Sigrid byggde bro till vår tid

Vikingatiden har tagit plats i Lilla stadsmuseet i Eskilstuna. Där kan besökarna nu stifta bekantskap med runor, drakar och den uråldriga berättelsen om Sigurd som inspirerat till bland annat "Sagan om ringen" och Harry Potter.

Runor, odjur, hästar, fåglar och vapen - Sigurdsristningen genomsyras av det vi i dag kallar fantasy. Ristningen gjordes av Sigrid, som ville berätta för eftervärlden om sitt brobygge och om sin mäktiga släkt.

Runor, odjur, hästar, fåglar och vapen - Sigurdsristningen genomsyras av det vi i dag kallar fantasy. Ristningen gjordes av Sigrid, som ville berätta för eftervärlden om sitt brobygge och om sin mäktiga släkt.

Foto:

Övrigt2017-12-08 07:34

"Sigrid gjorde denna bro, Alriks moder Orms dotter, för själen Holmgers Sigröds fader hennes make." Så lyder texten på den berömda hällristningen strax utanför Eskilstuna, kallas Sigurdsristningen.

Den skapades av Sigrid, en rik och mäktig kvinna i 1000-talets Eskilstuna, som ville berätta för samtiden och eftervärlden att hon finansierat bygget av en bro över ett vattendrag som på den tiden var 50 meter brett.

Ristningen var en maktsymbol, ett uttryck för revirpink och skryt, som fortfarande fascinerar och lockar turister till Eskilstunatrakten, berättar Åsa Egeld vid Eskilstuna Stadsmuseum

Att ristningen kallas Sigurdsristningen är möjligen ett resultat av en patriarkalisk historieskrivning.

‒Eller så kanske Sigrid lät dekorera den med bilder ur Sigurdssagan för att namnen Sigurd och Sigrid är så lika, säger Åsa Egeld, som tillsammans med Susanna Blomé ansvarar för Lilla stadsmuseet och dess stadshistoriska utställning för barn.

Lilla stadsmuseet fyller tre år och i samband med det utökat sin interaktiva och lekvänliga utställning med en ny epok - Vikingatiden.

‒Tanken är att vi ska tillföra något nytt varje år, det är ett roligt sätt att få utställningen att leva, det blir som årsringar, säger Susanna Blomé.

Med hjälp av Sigrid och hennes bro har museet byggt upp en station som väcker fascination och stark igenkänning. Vem blir inte sugen på att försöka tolka runskriften på modellen av hällristningen och den runsten i Kjula, som Sigrids son Alrik lät resa? Och i berättelsen om Sigurd finner vi paralleller till vår tids fantasyberättelser om hjältar och väsen, som i "Game of Thrones, "The Hobbit", Harry Potter och "Sagan om Ringen". Sigurd var son till en kung utan att veta om det, och han bekämpade Fafner, en drake.

Åsa Egeld och Susanna Blomé är inte riktigt färdiga med Vikingaavdelningen. I grottan som går mellan 1700-talet och vikingatiden kommer Fafner snart att flytta in. Draken ska glittra och lysa och mana fram känslan av magi.

Intresset för Lilla stadsmuseet är jättestort. Två besökgrupper från skola och förskola kommer varje vardag, och under loven är det trångt.

I programmet för jullovet tar vikingatiden plats. Besökarna kommer bland annat att få leta efter runor och tyda runor med hjälp av en nyckel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om