Varje månad kommer det in runt 36 larmsamtal i Sörmland som handlar om personer som är hotar att ta livet av sig.
Tidigare har polis och ambulans varit de som i första hand åkt ut på självmordslarm. Men med tanke på att det finns mer räddningstjänstenheter i Sörmland än polis- och ambulansenheter kommer det nya samarbetet innebära att räddningstjänsten ofta kommer vara först på plats, speciellt på landsbygden.
– I många fall är det bråttom, om en person står på en bro eller ett järnvägsspår. Nu åker fler resurser på sådana larm. Redan nu åker ju alla på hjärtstopp och det har varit positivt, säger Mårten Eskilsson, räddningstjänsten i Strängnäs.
Det kan innebära att räddningstjänsten ställs inför ovana situationer.
– Den första kontakten är vi inte vana att ta vid sådana här larm, det är något nytt. Men vi har fått utbildning och träning i att möta sådana personer i och med samarbetet, säger Emil Berggren på räddningstjänsten i Eskilstuna.
Polisen ska vara samverkansansvarig i det nya samarbetet.
– Modellen kommer från Jönköping, där den införts med goda resultat, säger Mikael Backman, biträdande operativ chef vid polisen.
Är det något i de gamla rutinerna som inte fungerade?
– Vi har inte hittat några fel i våra rutiner, utan vi har velat blicka framåt och bli ännu bättre genom en gemensam samlad kapacitet vara tidigt på plats.