Det ena projektet avlöser det andra i Munktellstaden. Eskilstunas nya badhus är klart sedan något år. Den nya, supermoderna arenan är klar och har tagits i bruk. Alldeles intill har spaden satts i jorden för 400 nya lägenheter och ett parkeringshus är på gång. Men det lär inte stanna med det.
‒Vi vill skapa liv och rörelse i området med verksamheter som inte släcker ner på kvällar och nätter, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson.
‒Med lampor och ett naturligt flöde av människor blir det en stad, och det heter ju faktiskt Munktellstaden.
Nyligen beslutade kommunstyrelsen att lägga 1,5 miljoner kronor på att rusta upp skärmtaket bredvid Munktellarenans huvudentré mittemot det nya badhuset. Det ursprungliga förslaget från tjänstemännen hade en avsevärt högre prislapp, men den politiska ledningen bromsade.
‒En upprustning är nödvändig eftersom det läcker in vatten och ser allmänt anskrämligt ut, säger Jimmy Jansson.
‒Däremot ville vi hålla nere kostnaden på minsta möjliga nivå eftersom vi har andra idéer för platsen.
Egentligen handlar det om planer med några år på nacken som man nu vill ha upp i ljuset igen.
Jimmy Jansson berättar att innan Statt brann hade kommunen skarpa förhandlingar med Elite Hotel om att bygga en hotellbyggnad på platsen. De planerna är inte längre aktuella eftersom Elite redan har etablerat sig i Eskilstuna genom att driva det återuppbyggda stadshotellet.
Nu har idén förts upp på dagordningen igen. Men förutsättningarna har förändrats eftersom genom bygganden av det nya badhuset och den nya arenan.
Plats det gäller är den lilla ytan fram entrén till badhuset, mellan Munktellarenans skärmtak och ån.
‒Där är trångt, men också en attraktiv yta att nyttja, säger Jimmy Jansson.
Eskilstunas politiska majoritet är öppen för olika verksamheter i Munktelltornet – hotell, konferensanläggning och ett 2000 kvadratmeter stort biopalats är några tankar.
‒Det finns intresse för att skapa en modern bioanläggning någonstans i Eskilstuna. Eftersom Munktellstaden har blivit något av ett sport- och kulturcentrum kunde det vara en lämplig plats.
En kombination med bostäder är också möjlig.
‒Och jag ser gärna att man släpper upp byggnaden på höjden, kanske 15 våningar eller så. Det skulle kunna bli ett landmärke för Munktellstaden som syns från järnvägsstationen och motorvägen.
Jimmy Jansson poängterar samtidigt att det ännu bara är en idé.
‒Vi vet inte ens om det är möjligt utifrån arkitektoniska, tekniska och ekonomiska aspekter, säger han.