Smakar bäst som färsk och ny

Färskpotatis är svensk sommar i karott. Njut av de små godingarna när de är som nyast. Med smör, salt och en nypa fantasi kan det knappast gå fel. Naturens bästa smågodis.

Färskpotatis är en svensk gastronomisk guldklimp. Njut dem så nyupptagna som möjligt.

Färskpotatis är en svensk gastronomisk guldklimp. Njut dem så nyupptagna som möjligt.

Foto: Olsson Christine

Övrigt2018-01-13 13:34

Färskpotatis är som en riktigt bra bild. Det behövs inga filter, finesser och Instagrampålägg. Den är så god i sig själv. Det är bara att hugga in och njuta.

Så egentligen kan du sluta läsa här. Hittar du bara rätt sorts potatis och den är hyfsat nyupptagen krävs inga som helst recept. Koka den varsamt i saltat vatten med en dillkvist – och du är hemma. Måhända en smörklick och lite flingsalt som sällskap för att förgylla det hela. Konstigare än så behöver det inte vara att skapa svensk kulinarisk mathistoria.

Men å andra sidan kan man faktiskt även tröttna på den mest perfekta av potatisar och börja längta efter viss variation allteftersom sommaren fortskrider. Och just därför har jag satt samman några enkla och välsmakande potatisrecept för stunder då du känner dig mätt på att trycka i dig kokt potatis rätt upp och ned.

Rent generellt är annars tricket att inte koka potatisen för länge. Håll koll och försök se till att potatisarna är hyfsat jämnstora (dela större exemplar). Dessutom lönar det sig att vara hyfsat noggrann när du skrapar potatisen om den ska ”vidareanvändas”. Skalet blir lätt bittert när det får sitta kvar om potatisen hinner kallna.

I dessa kolhydratfobiska tider har potatisen snudd på hamnat i skamvrån. Jag tycker att det är både sorgligt och fel. Den är trots allt en del av vårt kulturarv och värd att vårda. Dessutom är den laddad med både fibrer och vitaminer, och allt till en förhållandevis billig peng.

Färskpotatis innehåller mer vatten än vinterpotatisen, vilket ger den där härligt nötiga smaken och oemotståndligt spänstiga konsistensen. Prova gärna olika sorter och hitta din egen favorit.

Passa på att njuta av färskpotatisarna medan de är hyfsat små. För precis som kalvar och människobarn tappar de något av sin personliga charm när växer sig alltför stora.

Rostad potatissallad med grillad salladslök

Till 4 portioner, 1 timme

Det här är så gott så man rodnar… Rostar man potatisen i ugnen får den en härlig nötsmak.

750 g färskpotatis

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 knippa salladslök

75 g smör, rumsvarmt

1 knippa dill, finskuren

1 vitlöksklyfta, riven

1/2 citron, skalet

sockerärtor, skurna på längden

rostade pumpakärnor

Skrubba potatisarna. Fördela dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över generöst med olivolja, salta och peppra. Vänd runt dem ordentligt. Rosta i 225 grader i 30–40 minuter (beroende på storlek) eller tills potatisarna mjuknat.

Blanchera under tiden salladslökarna i kokande vatten i 2 minuter och låt dem rinna av på hushållspapper. Ringla över olivolja och lägg dem i en riktigt het grill- eller stekpanna. Stek tills de får färg och lägg dem åt sidan.

Lägg de varma potatisarna i en bunke med smöret och tryck till dem lätt med en gaffel så att de går sönder lite grand. Tillsätt sedan dill, vitlök, rivet citronskal och sockerärtor och blanda runt tills smöret smält. Salta och peppra och ringla över lite extra olivolja. Dela salladslökarna på hälften och blanda med potatisarna. Strö över rostade pumpakärnor.

Servera gärna till grillat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om