SmittskyddslÀkare avrÄder frÄn att Àta fÀrsk kyckling

Antalet personer som blir magsjuka av bakterien campylobacter har under de senaste Ären ökat kraftigt i sÄvÀl Sörmland som i resten av riket. Nu avrÄder landets smittskyddslÀkare frÄn att Àta fÀrsk kyckling.

FÀrsk kyckling innebÀr en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

FÀrsk kyckling innebÀr en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

Foto: Cornelius Poppe,

Övrigt2017-03-10 13:00

‒Vi ser att antalet fall fortsĂ€tter att vara vĂ€ldigt högt och dĂ„ mĂ„ste vi vara lite mer drastiska. DĂ„ kan vi inte bara sĂ€ga att man ska tvĂ€tta hĂ€nderna nĂ€r man ska ta hand om kyckling utan dĂ„ fĂ„r man faktiskt undvika att Ă€ta fĂ€rsk kyckling eller frysa ner den innan tillagning, sĂ€ger Helena Hervius Askling, smittskyddslĂ€kare vid landstinget i Sörmland.

2014 registrerade landstinget i Sörmland 118 fall dÀr personer blivit smittade av campylobacter i Sverige. 2015 ökade antalet till 148. Förra Äret steg siffran ytterligare till 214.

‒DĂ„ ska man komma ihĂ„g att det hĂ€r bara Ă€r toppen av isberget eftersom de flesta som blir magsjuka - och som inte blir svĂ„rt sjuka - inte gĂ„r till sjukhus eller vĂ„rdcentral och tar prov, sĂ€ger Helena Hervius Askling.

Magsjuka orsakad av campylobacter Àr en anmÀlningspliktig och allmÀnfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen. SÄ fort diagnosen stÀlls via ett laboratorieprov meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Antalet sjukdomsfall har ökat kraftigt i hela Sverige.

‒Det Ă€r ganska drastiskt att gĂ„ ut och sĂ€ga att man inte ska Ă€ta eller tillaga fĂ€rsk kyckling, men i nulĂ€get kĂ€nner vi att vi behöver göra det.

Nationella myndigheter har pÄbörjat utredning av orsaken och det har framkommit att det finns en stark misstanke om att fÀrsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

‒Vi har inte sett nĂ„gon sĂ€ker minskning av antalet fall av campylobacter trots att producenterna informerats. DĂ€rför gĂ„r vi ut gemensamt alla smittskyddslĂ€kare i landet och vill faktiskt varna för att Ă€ta och tillaga fĂ€rsk kyckling, sĂ€ger Helena Hervius Askling.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!