Socialkontoret sparar och drar in fria resor: "Rent ut sagt skamligt"

Kommunens kostnader för färdtjänst har ökat kraftigt de senaste åren. Nu har socialnämnden beslutat om besparingar som avsevärt begränsar möjligheten till vissa resor.– Det här är fel väg att gå och det straffar en redan utsatt grupp människor, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD).

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) ser hellre besparingar på andra håll som inte slår mot människor i behov av färdtjänst.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) ser hellre besparingar på andra håll som inte slår mot människor i behov av färdtjänst.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-15 06:08

2017 låg kommunens budget för färdtjänst strax över 6 miljoner, och utfallet närmare 7,5 miljoner. Inför 2018 ökades budgeten till drygt 7,8 miljoner och utfallet väntas hamna på drygt 8 miljoner. För att sänka kostnaderna för färdtjänst beslutade en oenig socialnämnd på decembermötet att begränsa resorna till bara inom Strängnäs kommun, i stället för som tidigare inom länet.

– Jag röstade för att ändra riktlinjerna. Det var lite väl generöst tidigare och vi behöver spara pengar. Det är trots förändringen fortfarande ett antal fria resor inom länet för personer i behov av färdtjänst, säger socialnämndens tidigare ledamot Leif Hård (S).

För brukare som åker till Eskilstuna innebär de nya riktlinjerna att resandet begränsas till tolv gånger per år till och från Eskilstuna, till skillnad från nu då det i genomsnitt görs 3,2 resor per person och månad till och/eller från grannkommunen.

– Jag förstår att syftet är att spara, men att skära ner resorna med mer än en tredjedel för den här gruppen känns inte bra, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi och fortsätter:

– Färdtjänsten är behovsprövad och beviljad till människor som inte kan resa kommunalt och då tycker jag att det är fel begränsa den på det här sättet.

Hon är starkt kritisk till hur nämnden väljer att fördela besparingarna och ser hellre att kommunstyrelsen tar ett helhetsansvar för att få kontroll på socialnämndens kostnader.

– Kommunen köper tjänster för mångmiljonbelopp varje år och då kan jag känna att vi skulle behöva en bättre kostnadskontroll. Det är ganska tufft att beordra socialnämnden att spara 30 miljoner och säga att det ska ske solidariskt på alla områden, säger hon.

Hon efterlyser en bättre kontroll av kommunens skattemedel och vill se omförhandlade inköpsavtal med flera av kommunens leverantörer.

– Våra skattebetalare vill ha trygg vård och omsorg och den här besparingen innebär att man ger sig på en verksamhet som direkt drabbar vårdtagarna, säger Forslund Mustaniemi.

Det är en helt obegriplig besparing som slår mot både äldre och yngre, med bland annat funktionsnedsättning.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD).

Antalet personer under en månad som har beslut om färdtjänst är cirka 925 och det sammanlagda antalet resor som de gör är i dagsläget drygt 1 700.

KD-politikern får medhåll av Vänsterpartiets Tanja Henriksson, ledamot i nämnden, som lämnade en skriftlig reservation i samband med de reviderade riktlinjerna för färdtjänst.

– Det är en helt obegriplig besparing som slår mot både äldre och yngre, med bland annat funktionsnedsättning. Man sparar alltså 165 000 på att begränsa färdtjänstresor till grannkommunen, medan politikerna höjer sina löner med 900 000. Det är rent ut sagt skamligt, säger Tanja Henriksson.

I hennes reservation står att läsa: "Tillstånd för färdtjänst är personligt och gäller för resor inom Strängnäs kommun samt 12 tur och returresor per år till och från Eskilstuna kommun. Denna inskränkning i resandet inom länet uppvägs inte av den besparing och olägenhet som det medför för resenären."

– Färdtjänst handlar i grunden om transport från punkt A till punkt B inom en kommun. All extraservice är en bonus som kommunen ger, säger Ingmarie Jüring, som är enhetschef på socialkontoret.

Hon ser de reviderade riktlinjerna för färdtjänst i kommunen som rimliga i de spartider som råder.

– Det är många kostnadsmiljoner som socialkontoret ska dra ner på och då behöver vi vända på alla stenar. Även om besparingen på färdtjänst inte ger någon jättesumma så är det många bäckar som små gäller, säger Ingmarie Jüring.

Färdtjänst

Enligt färdtjänstlagen ansvarar varje kommun för att färdtjänst av god kvalitet anordnas inom kommunen och, om det finns särskilda skäl, mellan kommunen och annan kommun för sina invånare. En kommun får för sina kommuninvånare anordna färdtjänst också i eller mellan andra kommuner, men har ingen skyldighet till detta.

Strängnäs kommuninvånare som använder färdtjänst betalar 50 kronor i avgift för en enkelresa.

Kommunens kostnad för en tur och returresa mellan Strängnäs och Eskilstuna ligger strax över 1 000 kronor (beräknat på en körsträcka på 70 kilometer, där framkörningsavgiften är 37,17 kronor och kilometerkostnaden 13,81 kronor).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om