Brandstationens öppna hus är omåttligt populärt, men så finns det också massor att göra, mycket att titta på och en massa trevlig personal som visar och berättar. Har man chansen att få sitta högt upp i en brandbil vill man ju inte missa den. Och får man spruta med en brandspruta vill man gärna testa det också.
Men det finns också mer dramatiska grejer man kan prova på en sådan här dag.
Det gjorde syskonen Melenie Karlsson 8 och Alina och Niilo Schwartz 5 och 3 år.
De provade på att ta sig in - och ut - ur ett hus fyllt med rök. Trots att det såg riktigt obehaglig ut, tvekade de inte.
Melenie berättade efteråt att det bästa var att krypa under röken.
‒Det är bäst för att man inte ska andas in så mycket rök, berättade hon.
Strax intill det rökfylla huset berättade och visade sedan Robert Värn och Andreas Gustafsson hur man ska göra om det börjar brinna hemma. Och att man inte bara bör ha en brandvarnare hemma utan också en brandsläckare och en brandfilt. Brandvarnaren är ju jättebra för att den varnar när det brinner - men med den kan man ju inte släcka en brand, förklarade de.
Och så visade de rent praktiskt hur man ska bära sig åt om det börjar brinna när man har en kastrull på spisen och lagar mat. Om telefonen ringer, man går iväg och glömmer grytan på spisen till exempel.
Den unga publiken levde med och här fanns det inga hemligheter.
‒Men min mamma lagar inte mat så ofta, ropade en liten kille, när Andreas Gustafsson hade placerat kastrullen på spisen.
Någon ropade att han hade varit med och släcka en brand därhemma och det tyckte Andreas Gustafsson var bra. Framförallt om det bara hade hänt en gång. Om det skulle börja brinna flera gånger hemma måste man nog fundera över om man gör något fel därhemma och ändra sig, sa han.
De visade sedan hur man kan släcka en brand i en kastrull på olika sätt. Brandsläckare eller brandfilt fungerar förstås utmärkt. Men ett lock på grytan kväver elden väldigt bra. Har man inget lock kan man plocka fram en plåt eller långpanna från ugnen och sätta den ovanpå den brinnande grytan så släcks elden. De berättade och visade rent praktiskt så alla fick se att det stämde.
Men så finns det förstås ett sätt som är jättefarligt.
‒Att ha vatten på brinnande matolja är jättefarligt, berättade Andreas Gustafsson.
Han berättade varför: när man häller vatten på brinnande olja, förvandlas vattnet till ånga. Ångan tar med sig den brinnande oljan upp i luften.
Och så visade de på riktigt hur der ser ut när man häller så lite som en halv kopp vatten på en kastrull med brinnande olja. Ett stort brandklot steg upp från spisen. Hade spisen inte stått utomhus utan inne i ett kök, hade det kunnat sluta på ett helt annat sätt än nu.