– Vi ser allt fler unga som mår dåligt. Det blir ett hinder för lärandet och skolgången. En bra elevhälsa ska vara tillgänglig för eleverna, och kan hjälpa lärarna att vara en motor i arbetet för trygghet och studier på skolan. Därför är de här pengarna viktiga, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.
Statsbidraget för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik ska möjliggöra anställning av eller uppdrag till personal inom elevhälsa och specialpedagogik. Bidraget kan sökas av kommunala och fristående skolor, från förskola upp till gymnasium. Bidraget söks per tjänst och motsvarar hälften av kostnaden för en heltidsanställning eller uppdrag motsvarande heltid under ett års tid.
Sammantaget får Sörmlands kommuner som sökt bidraget dela på drygt 4,3 miljoner. Av dessa är det Strängnäs som tilldelats allra mest, 1 056 700 kronor. Övriga kommuner som sökt bidraget och tilldelats pengar är Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker. Trosa kommun har sökt men inte tilldelats några pengar.
Eskilstuna kommun, som tidigare tvingats betala tillbaka tilldelade pengar, har inte ansökt och därför inte tilldelats några pengar.
Pengarna ska gå till att anställa skolläkare, skolsköterskor, kuratorer, psykologer och olika typer av specialpedagoger.
För Sörmlands kommuner är årets bidrag en liten minskning jämfört med föregående år då den sammanlagda summan landade på knappt 4,9 miljoner.
Får året 2018 uppgår statsbidraget till totalt drygt 284 miljoner kronor fördelade på 523 huvudmän. Av dessa fick 190 bifall och 333 delvis bifall. Sammanlagt 56 fick avslag, däribland alltså Trosa kommun. För Sörmlands kommuner innebär årets bidrag en liten minskning jämfört med föregående år då den sammanlagda summan landade på knappt 4,9 miljoner.
År 2017 delades drygt 293 miljoner ut till 446 huvudmän. Då fick 186 bifall och 260 delvis bifall. Avslagen var då 60 till antalet, bland dessa Oxelösunds kommun.
Vi har sökt Strängnäs kommun för en kommentar.