Svaren på läsarnas frågor om svininfluensan

Här är svaren på läsarnas frågor om svininfluensan.
(Uppdaterad torsdag 13.57)

Övrigt2009-09-08 09:23

Vad vet man om biverkningarna av det nya vaccinet? Har hört att man kan bli förlamad i flera veckor? Vet man med säkerhet att vaccinet kommer att ge effekt och ge tillräckligt skydd?

Carl Gustav Sundin: Allt talar för att det är ett mycket snällt vaccin. Det bygger på samma vaccin som man utvecklade för fågelinfluensan för några år sedan och det vaccinet har studerats. Det man har gjort är att man tagit bort fågelvirusdelen och ersatt det med en liten del av det nya influensaviruset. Det pågår nu studier även med detta virus och hittills har man inte funnit några allvarliga biverkningar. Förlamningarna som du tänker på, såg man vid en massvaccination i USA på 70-talet. Det rörde sig om en liten ökning av sjukdomen Guillain-Barre´ ,som vanligen brukar utlösas  av infektioner så att influensan i sig kan ge denna ofta övergående sjukdom. Under icke vacciantionsår så har vi således några hundra fall av denna sjukdom i Sverige. Orsaken till ökningen under massvacinationen i USA var troligen att man då hade vaccin som bestod av hela viruspartiklar samt mer äggviteämnen. Moderna  vacciner har inte visat sig ge denna ökning.

----------------------------------------

Jag är bärare av hepatit C och ska inom kort inleda behandling för detta vilket känns toppen! Bör jag vaccinera mig, med tanke på de starka mediciner som jag ska stoppa i mig/injicera? Eller bara med tanke på själva virusinfektionen?


Carl Gustav Sundin: Ja, du bör vaccinera dig. Lycka till med din Hepatit C-behandling!

----------------------------------------


Har två funderingar:
 1. Efter att ha bott ett år i Tyskland har jag konstaterats ha en lindrig kronisk njurinflammation (glomerulonefrit) av en tysk nephrolog. Denna information har inte förts vidare till Sverige eftersom jag inte får behandling utan i nuläget endast skall se till att följas upp kontinuerligt. Vi har bara bott i Sverige i en månad. Tillhör jag en riskgrupp och hur går jag i så fall tillväga?
2. Min son som är 10 år har astma och tar cortison morgon och kväll (pulverinhalator) samt ventolin vid behov. Han har inga besvär av sin astma annat än vid förkylningar. Tillhör han en riskgrupp och är det då hans läkares uppgift att se till att han får vaccination tidigt?

Carl Gustav Sundin: 1  Nej, du tillhör ingen riskgrupp men bör vaccinera dig ändå fastän du inte kallas de första veckorna.
2  Ja,  enligt riskgruppsklassificeringen så tycker jag att din son tillhör en riskgrupp som bör prioriteras att vaccineras tidigt. Om han inte lokaliserats i den genomgång av diagnoser i landstinget journalsystem och ur den kommer att få kallelse, så kontakta hans läkare.

----------------------------------------


Kan jag testa om jag redan haft A(H1N1). Jag håller på att återhämta mig just nu efter en släng av influensa. Om jag haft den så behöver jag rimligtvis inte vaccinera mig...eller? /Pontus


Carl Gustav Sundin: Nej du kan inte i efterhand kontrollera om du haft influensa.Om man är osäker på om man haft influensa så kan man vaccinera sig ändå. Har du någon riskfaktor t.ex. kronisk hjärt/lungsjukdom så skall du definitivt vaccinera dig även om det är du redan haft influensan.

----------------------------------------

Vad händer med oss som har en svår astma? Vad kan man förvänta sig vid insjuknandet och hur ser ett sådant förlopp ut?


Carl Gustav Sundin: Vaccineringen först: Du kommer att bli kallad via brev och vaccineras de första veckorna  i oktober på vaccinationscentral.
Influensasymtom: Om du nu under influensaperioden får hosta, ökande astmabesvär, feber, allmän sjukdomskänsla, värk i kroppen så skall du vända dig till sjukvården för att bli undersökt med bl.a. influensaprovtagning och om influensa inte kan uteslutas som orsak till dina besvär få behandling med Tamiflu.

----------------------------------------

Jag har fått en redig förkylning (?) Med snuva, hosta, tungt att andas och ont i bröstet vid hosta. När man haft detta är man immun då? Vad är det för symptom egentligen? Måste man ha feber?

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Klassiska influenssymtom är snabbt insjuknande,feber (ofta hög), muskelvärk och hosta. Sedan finns alla varianter med mildare symtom samt snuva, halsont, huvudvärk, diarre. Du kan mycket väl ha influensa med dina symtom. För att avgöra det säkert skulle man behöva ta ett prov när du är sjuk, men vi rekommenderar inte att man ska komma till sjukvården endast för provtagning om man i övrigt är frisk och inte tillhör någon riskgrupp. Stanna hemma och kurera dig själv. Om du blir svårt sjuk så hör av dig till sjukvården för att ev bedömas om du måste få behandling eller inläggas. Om det är influensan du har så kommer du att vara immun och behöver då egentligen inte vaccineras ,men det kan för många bli svårt att veta om det var influensa eller ej som man hade, och som sagt att besöka sjukvården endast för att provtas rekommenderar vi inte. Man kan vaccinera sig även fast man genomgått influensan .Det är inte farligt och man får då ett mycket bra och långvarigt skydd.

------------------------------------------------------------

Min fru är gravid i 13:e veckan och är mycket osäker på om hon vågar vaccinera sig då man inte vet om vaccinet skadar barnet. Hur stor är risken att barnet skadas och på vilket sätt skulle vaccinet skada barnet om så skulle bli fallet?

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Orsaken till att gravida är en riskgrupp är att man mycket tydligt sett i USA och andra länder som haft sin första topp av den nya influensan, att gravida riskerar att få allvarliga komplikationer och till och med avlida (även om förstås en majoritet av de gravida som insjuknat klarat av infektionen väl.) Det är den gravida kvinnan som drabbats men inte fostret. Man har också sett att det är framför allt de som insjuknar i tredje trimestern (de tre sista månaderna av graviditeten) som får komplikationerna. Vaccinet har inte visats sig ha några andra biverkningar på mamma än de vanliga lokala i armen efter sticket. Utifrån de undersökningar som gjorda med andra moderna liknande vacciner har ingen fosterpåverkan iakttagits.

------------------------------------------------------------------

Jag har en son, på 13 år med IgA-brist. Hans symtom på vanlig förkylning startar alltid med falsk krupp. Han tillhör alltså en riskgrupp, men inte en högriskgrupp och får därför inte förtur till något vaccin. Själv är jag ledsjuk och står på Methotrexate och är alltså själv en riskgrupp. Min fråga är om inte vi riskerar att ha lättare för att smitta varandra och även andra då vi har nedsatt immunförsvar båda två och därmed borde vara bland de första att vaccineras? Samt hur vi ska veta om hans andningssvårigheter beror på influensan eller vanlig förkylning?

Carl Gustav Sundin,  smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Som du säger så brukar personer med IgA-brist inte drabbas av svårare influensa. Han bör ju dock vaccineras och prioriteringen gäller endast i tid, så han kommer att kunna vaccineras dock inte första veckan. När det gäller detta med riskgrupper så innebär det att man har en högre risk att drabbas av allvarligare sjukdom (även om även i dessa grupper de flesta får okomplicerad sjukdom).
Inte att man smittar mera. Svårigheten att skilja influensa från förkylning hos personer med andningsbesvär finns när det gäller lindrigare sjukdom, men vid klassisk influensa får man förutom andningsbesvären och hosta dessutom hög feber ,muskel/ledvärk och allmän sjukdomskänsla vilket saknas vid förkylning. Vid oklarheter när (om) ni bli sjuka kontakta vårdcentralen för diskussion om ni skall ha ett läkarbesök eller ej.

-------------------------------------------------------------


Jag har en nyfödd dotter och undrar vad som gäller för spädbarn i dessa tider, samt vaccin?


Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Barn under två år har en ökad risk för att bli smittade och insjukna samt att inläggas på sjukhus (gäller även vid den årligen förkommande säsongsinfluensan), men risken för mycket allvarlig sjukdom är inte ökad. Om ditt barn tillhör riskgrupperna (hjärt/lungsjuka, nedsatt immunförsvar, neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, diabetes, kronisk astma), skall det bedömas av barnläkare vid influensasymtom. Om det är ett friskt barn som inte tillhör riskgrupperna, så kan du vårda det hemma om det får influensasymtom men i övrigt är någorlunda piggt (Dricker bra, kissar, inga besvär med andningen). Om barnet är svårare sjuk eller har försämrats så kan man efter att ha meddelat vårdcentralen bedömas av läkare där för ställningstagande till behandling eller inläggning på sjukhus. Ett mycket svårt sjukt barn som har problem med andningen, har påverkat medvetande,inte dricker bra eller kissar skall man naturligtvis ta akut till sjukhuset. Vaccinet är godkänt från 3 års ålder.
Uppmaningen är att man inte skall gå och vaccinera sig med symtom, utan stanna hemma  till man är symtomfri. Man smittar först när man får symtom med hosta och nysningar.

----------------------------------------------------

Risken för smittspridning måste väl öka med stora vaccinationscentraler? Det räcker väl att en som bär på viruset nyser i vaccinationskön så är många smittade?


Svar: Vilken metod som fungerar bäst, centraliserad eller decentraliserad vaccination , kan man möjligen avgöra i efterhand eftersom olika landsting har valt olika strategier. 

--------------------------------------------------------

Jag skulle vilja veta hur man ska förhålla sig om en i familjen har fått konstaterat att han/hon har svininfluensan?? Ang isolering av resterande familj, skola för syskon, träningar osv.

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Om ngn i en familj insjuknar i influensaliknande sjukdom och övriga i familjen är friska personer utan riskfaktorer för att få komplicerad sjukdom (t ex.kronisk lungsjukdom ), så kan dessa övriga familjemedlemmar gå till sitt arbete, skola, träningar som vanligt. De smittar inte så länge de inte har några symtom. Får man symtom på jobbet, i skolan t ex hosta, feber sjukdomskänsla så skall man gå direkt hem. Inkubationstiden är kort, ofta 1-3 dagar (upp till 7 dagar) så har man inte fått några symtom inom en vecka sedan man senast träffade på en smittsam person, så har man inte smittats denna gång.
En person med influensasymtom är smittsam i 7 dagar från det man får symtom eller om man tillfrisknar innan , 24 timmar efter feberfrihet.

---------------------------------------------------------

Har en son med utvecklingsstörning/autism, har är 20 år. Bör han vaccineras??? Tillhör han den sk riskgruppen??

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Nej han tillhör inte riskgrupperna och kommer inte att kallas till tidig vaccination men han bör vaccineras, liksom övriga delen av befolkningen.

---------------------------------------------------------

Man har pratat om att 50-70% av befolkningen beräknas få nya influensan. Varför tror man att procenttalet blir så högt när det inte varit det i de andra länderna där influensan härjat? Varför ska alla vaccinera sig? Blir det inte samma visa nästa år/nästa gång denna influensa kommer om alla vaccinerar sig nu? Är det inte så att om man får influensan nu så är man immun mot den sedan? Man tror ju att om man hade Asiaten eller/ Hongkonginfluensa så har man visst skydd nu. Är man osolidarisk om man inte vaccinerar sig?

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Jag tycker du skall vaccinera dig för din egen skull och för dina närmaste (ffa om du eller de tillhör ngn av riskgrupperna). Dessutom bidrar du då till att minska risken för de som är sköra och som av någon anledning inte kan vaccinera sig. Om 70 % eller fler vaccinerar sig kommer det att påtagligt minska utbredningen av denna pandemi i Sverige.

---------------------------------------------------------

Om jag behandlas av privat/husläkare är det då jag själv som ska kontakta dom för att se till att jag hamnar i den första gruppen av vaccinaktuella?

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Om du tillhör ngn av riskgrupperna så skall din privata husläkare meddela landstinget dina personuppgifter så att du kan kallas tidigt till vaccination( ett brev har gått till privatläkarna med en förfrågan om detta).

---------------------------------------------------------

Måste jag som bor i Flens kommun men jobbar i Eskilstuna vaccinera mig i min
hemkommun?

Dan Emanuelson, influensasamordnare i Flen: Ja, man måste vaccinera sig i den hemkommun som man är skriven i för att det skall vara lättare ha kontroll på hur många som eventuellt kommer till att vaccinera sig. Det är beräknat vaccin till antalet boende i kommunen.
Så skulle vi vaccinera oss i andra kommuner än vår egen hemkommun så skulle inte vaccinet räcka till alla kommuninvånare.

---------------------------------------------------------

Hej, jag har hört att man skall ta vaccin i flera omgångar och att det bara har effekt i ca 9 månader. Stämmer det att man tar en spruta nu på hösten, och en ett par månader senare? I så fall borde ju hela proceduren vara ganska irrelevant med tanke på att influensan slår till nu.
Innehåller vaccinet kvicksilver? Vad har det i så fall för påverkan på vår kropp? Michael Svedberg / Eskilstuna

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Även efter endast 1 spruta får man effekt på både den enskildes skydd och samhällsskyddet. Spruta 2 höjer skyddet ytterligare samt gör så att skyddet verkligen räcker över hela den förmodade influensasäsongen med topp ett som vi tror kommer i höst samt en eventuell 2:a topp i vinter.

Rent praktiskt så tror vi att vi kommer åtminstone hinna med att ge alla medicinska risgrupper båda sprutorna den första månaden och alla övriga innan hela säsongen är över (helst innan jul).

Ja, vaccinet innehåller små kvicksilvermängder (konserveringsmedel) som i andra vaccinstudier med kvicksilverinnehållande vacciner, inte visat sig ge några bieffekter.

---------------------------------------------------------

Kan jag gå till min husläkare, dr Sörensen ock få min spruta för influensan. Jag har tidigare ett par hjärnblödningar?

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Antingen kommer du att identifieras som tillhörande riskgrupp och då kallas du per brev till vaccinationscentralen i Eskilstuna första veckan eller också kommer du något senare att uppmanas via annan information , att uppsöka vaccinationscentralen .
Du kommer att liksom alla andra sörmlänningar att bli vaccinerad eftersom vaccinet räcker till alla.

---------------------------------------------------------

Jag undrar hur länge influensaviruset överlever utanför kroppen, till exempel på ett dörrhandtag.

Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset: Virusets överlevnad på ytor varierar mycket beroende på ytan, temperatur, intorkning mm från minuter till timmar. Enligt smittskydinstitutet(SMI) kan man räkna med 8 timmar men jag har sett uppgifter på 24 timmar i gynnsamma lägen, enligt den amerikanska motsvarigheten till SMI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om