Förra året provade Inte mindre än 289 elever på skolan på att vara entreprenörer under ett läsår.
– Vi kommer att slå det och vara störst i år också, säger Jani Pokkinen som är ansvarig för UF på skolan.
UF-företagande innebär att gymnasieelever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. I år kommer fler än 300 elever på Grillska gymnasiet att driva UF-företag. När Affärsliv besöker skolan sitter ett 60-tal elever på Ekonomiprogrammet och filar på sina affärsidéer.
– Kärnan i entreprenörskap är att man får saker och ting gjorda, manar entreprenörskapsläraren Jani Pokkinen.
UF-läsåret har precis börjat och eleverna har bildat sina grupper. De ska under hösten skriva affärsplaner och skaffa rådgivare. I december ska de registrera sina UF-företag. De ska sedan driva företagen fram till mars med fokus på försäljning av produkter och tjänster.
– En kund är alltså den person man skapar ett värde åt, undervisar Jani Pokkinen.
Eleverna Alexander Bohm, William Walter, Emil Holmgren, Felix Lange och William Sassi i årskurs tre har haft stor framgång med sitt UF-företag "Return on investment UF". När de drev företaget i årskurs två lyckades de uppnå en försäljning på närmare 50 000 kronor. Verksamheten bestod av att kaffepappersmuggar med reklambudskap delades ut gratis till caféer som ville ta emot dem. Företag fick betala för att ha sina reklambudskap på muggarna. Eleverna matchade ihop företag med caféer där många personer ur företagens målgrupp vistades.
– Jag tror att vi har delat ut ungefär 15 000 muggar runtom här i Eskilstuna, säger William Walter.
Försäljningsframgången kröntes med att killarna vann pris i kategorin ”Årets tjänst” i den regionala uttagningen till SM i Ungt företagande.
Grillska gymnasiet anordnar flera UF-relaterade aktiviteter under läsåret. Under hösten är det kickoff med inspirationsföreläsning. På julmarknaden i december visar alla UF-företag upp sig i Smörparken. Skolan bjuder eleverna på skjuts till den sörmländska UF-mässan som äger rum på våren.
– Vi har till exempel en verkstad på skolan så att ingen behöver göra sin monter hemma om man inte har utrymme, berättar Jani Pokkinen.
En anledning till att Grillska har så många elever som driver UF-företag är att skolan anser att UF-företagande är så givande att man har gjort det obligatoriskt i årskurs 2.
– UF är ett ypperligt verktyg för att rusta eleverna för ett livslångt lärande och ge dem förutsättningar för att klara livet, säger Jani Pokkinen.