Jodå, vi minns. För sin del förknippar han 70-talet framför allt med tydliga budskap och klart uttryckta åsikter.
– Då stod det om kärnkraft på t-tröjorna. I dag står där: Nike.
Stockholmsbaserade Jean Ploteau satte igång ett projekt han kallar The Wet T-shirts project och det visar han på Formverk i Eskilstuna den här helgen och nästa.
– Går du med ett tryck på din t-shirt går du runt med åsikter men i dag är det inte så många som tydligt står för sina åsikter. En t-shirt är platsen för ett kort uttryck som kan framkalla många tankar och jag ville använda mig av det.
– T-shirten är en bra metafor, tycker Jean Ploteau, som har använt retuscherade bilder från så kallade Wet T-shirt-tävlingar som man kan hitta på nätet.
– De här tävlingarna speglar behovet av bekräftelse. För att finnas på riktigt måste du synas i medier. De är ofta unga människor, ofta tjejer, med en önskan att synas i medierna fast de kanske inte har så mycket att säga. Tv och tidningar utnyttjar den här mänskliga svagheten.
– Jag gillar att leka med provokationer och jag har använt bilder där man ser kropparna under t-tröjan men tagit bort all identifikation. De påminner om klassiska torson. Jag vill absolut inte peka ut någon utan vill fundera kring företeelser. Det handlar om medieindustrin och dess roll. Den ursprungliga uppgiften är ju att främja demokrati men medierna fyller inte sin funktion fullständigt, tycker jag.
På en tröja står det Messiah without Faith, på en annan Weak and guilty, på en tredje No joy without public tears...
– Så ville jag göra fanor av dem, sådana som fanns på medeltiden till exempel. Där man stolt stod med en fana som betecknade ens familj kanske. Till fanorna har jag använt tydliga färger, sådana som används av reklamen.
Jean Ploteau har också gjort en video där han själv rör sig, utrustad med guppande ballongbröst, i färger som ska föra tankarna till Andy Warhols femton minuter av berömmelse.
– Jag visade tre av mina fanor under Almedalsveckan på Gotland. På en av dem använde jag ett citat av Martin Luther King: Fight and respect your enemies. Kämpa och respektera dina fiender. Det tycker jag är bra.
Jean Ploteau, född i Grenoble 1964, verksam i Sverige sedan 1990. Bosatt i Stockholm och bland annat knuten till konstnärsdrivna galleriet Candyland.