Tankfullt av Wollter om murens betydelse

Det börjar med vågskvalp på Stockholms stadsteaters minsta scen, Bryggan. Sven Wollter ritar en båt, en sol, några palmer. Vi befinner oss i en föreläsningssal, och en hummande Sven Wollter ska hålla föredrag. Han talar om muren, den barriär som den israeliska regeringen började bygga 2002, som mer än 80 procent av Israels befolkningen var för, som blir 780 kilometer lång som färdig och mellan fem och åtta meter hög.

Övrigt2009-10-18 16:34

Vad är en mur? Sven Wollter klunkar vatten, vankar av och an och funderar.

Han spelar alltså författaren som håller föredrag, som rest i det heliga landet. Stänger muren ute eller inne? Är det så att den skapar det våld den påstås förhindra? Hur uppfattas den från olika sidor?

Texten är en lång monolog skriven av engelsmannen David Hare.

Han har tidigare skrivit pjäser om kriget i Irak, om privatiseringen av järnvägen i Storbitannien – bland mycket annat. Det är tjugo år sen man i november öppnade Berlinmuren – och det har David Hare också gjort en pjäs om, som har premiär just den 9 november på Stadsteatern.

Berlinmuren började byggas 1961. Den officiella versionen var att ett antal frivilliga murare byggde under beteckningen ”den antifascistiska skyddsvallen”.

Totalt avrättades 239 personer som försökte ta sig över.

Är inte muren det perfekta brottet? Sven Wollter resonerar, beskriver resor, besök i favoritstaden Nablus, möten med människor, försöker begripa. Mur är ett intellektuellt och tänkvärt stycke text men mer reportage än scendramatik. Det vore perfekt radioteater men på scenen blir monologen väl monoton. Trots att musiken avslutningsvis är Freddie Wadlings fina tolkning av Over the rainbow, till avslutande svartvita foton från muren, trots tänkvärda väsentligheter känns det som något vi lika gärna kunnat läsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om