Lars Erik kom till Eskilstuna som 7-åring. Teknik i alla former har fascinerat honom i alla tider. Efter utbildningen till maskingenjör på Tekniska läroverket (numera Rinmangymnasiet) jobbade han som lärare i Nyköping under fem år.
– Men 1970 fick jag chansen att börja skriva om teknik i fackpressen och på den vägen är det, säger den blivande 70-åringen.
Under 40 år har det blivit otaliga artiklar – många gånger till teknikbranschens förtret.
– Jag har alltid gått min väg. Till exempel vill varje tillverkare använda sig av egen mätutrustning. Men det har jag aldrig accepterat utan alltid använt mina egna instrument för att exempelvis kontrollera bränsleförbrukningen.
– Då blev siffrorna oftast något annat än vad tillverkarna utlovat…
Sin yrkesbana inledde emellertid Lars-Erik som lärare i Nyköping mellan åren 1965-1970.
Men sedan dess har han jobbat inom fackpressen. Först på Teknik för alla, sedan på Transportnytt och Åkeriförbundets tidning,
– Jag har testat det mesta. Lastbilar, bussar, truckar, grävare… Jobbet förde mig runt hela världen.
Dåliga bromsar
Dagens bilar är bra, men allt håller inte Lars Erik med om:
– Bromsarna på tunga fordon är inget att skryta med. De rostar alldeles för lätt. Och på Bilprovningen är man dåliga med kontrollerna. Får man en tvåa är det bara att åka till en annan station. Mätutrustningen kalibreras nämligen olika. Det är rena lotteriet. Dessutom räcker det med att värma bromsarna ordentligt för att man ska få godkänt.
Beträffande den inledande frågan om att även tunga fordon borde utrustas med dubbdäck har Lars Erik en klar uppfattning:
– Tänk vilka vägskador vi skulle få med dubbdäck. Vägarna skulle rivas upp. Att många hamnar i diket eller inte tar sig uppför backarna beror på att motorerna är överdimensionerade. För ett 60 ton tungt fordon räcker det gott med 380-400 hästkrafter.
– I dag ska det vara monster på 700 hästar och då bli det direkt farligt. Jag är inte förvånad att många hamnar i diket.
Uppvuxen intill Ekeby flygfält fascinerades Lars Erik Lundgren i tidiga år av planen som lyfte på fältet.
Sedan 1957 är han både segel- som motorflygare och än i dag har han ett brinnande intresse för Eskilstuna Flygklubb.
– Jag håller klubbens bogserplan i god kondition och är sedan 15 år ensam i Sverige om att ljudcertifiera ”hobbytillverkade” flygplan.
– Alla plan måste vara miljöcertifierade och att det finns ett miljöbevis att visa upp när det blir bullersnack är väldigt bra.
Omfattande renovering
När Lars Erik började motorflyga 1957 var det i en Auster av årsmodell -46. För ett par år sedan återfanns planet i en lada i Fellingsbro och Lars Erik fick möjlighet att köpa det.
– Nu håller jag på med en omfattande renovering och till sommaren hoppas jag planet ska vara flygfärdigt igen.
Du verkar trivas gott?
– Jag saknar skrivandet ibland men det är jätteskönt att slippa resorna. Jo, jag trivs, det är skojigt, varenda dag!