Jag gillar verkligen att laga påskmat. Det känns lite mer kravlöst än julen. Inte så många måsten, inte så mycket prestige. Folk blir liksom bara glada om de blir bjudna på god påskmat, inte förtvivlade för att köttbullarna inte smakar som när de var barn.
Att resa över påsken är också en spännande upplevelse. Inte minst i länder som Spanien, Grekland och Italien där man verkligen går all-in i påskfirandet. Det samma gäller maten. Över stora delar av Europa dignas det upp så det står härliga till.
Det är först på senare år som påsklammet har etablerat sig på allvar i Sverige. Annat är det på många andra håll, där vore det snarast en styggelse att INTE servera påsklamm.
Men det finns så mycket mer inspiration att hämta än den snudd på obligatoriska lammsteken. Här har jag samlat några olika traditionella recept från diverse kulinariska hörn av världen. En del har jag anpassat till min egen lättja och lagomsvenska smaklökar, andra är mer eller mindre intakta.
Eftersom påsken infaller efter fastan har det på många håll alltid funnits en lust att unna sig det lilla extra efter en tuff tid av avhållsamhet. Även i det fattiga svenska bondesamhället kunde man för en gångs skull tänka sig att äta av gårdens egna ägg, vilket ansågs som en otrolig lyx. Det var också ett av få tillfällen då man faktiskt åt kött.
Men det fanns en tid då påsken enbart stod för lidande och allvar. När långfredagen var den dystraste dagen på året och inga onödiga sysslor tilläts. I vårt avkristnade samhälle kanske inte riktigt alla kopplar firandet till Jesus lidande och uppståndelse, även om undertonerna finns kvar.
I dag har många av oss en helt annan syn på påsken. Det är tid för mat, umgänge, fest och glädje. Över alla gränser.