Tid för mat, umgänge och fest

Påsken har alltmer blivit en matens högtid. Vi äter gott – och inte bara godis. En tradition som återfinns i många länder. I dag bjuder vi på påskmat från andra delar av världen.

Salladslök.

Salladslök.

Foto: Stock Adobe

Övrigt2018-03-23 13:00

Jag gillar verkligen att laga påskmat. Det känns lite mer kravlöst än julen. Inte så många måsten, inte så mycket prestige. Folk blir liksom bara glada om de blir bjudna på god påskmat, inte förtvivlade för att köttbullarna inte smakar som när de var barn.

Att resa över påsken är också en spännande upplevelse. Inte minst i länder som Spanien, Grekland och Italien där man verkligen går all-in i påskfirandet. Det samma gäller maten. Över stora delar av Europa dignas det upp så det står härliga till.

Det är först på senare år som påsklammet har etablerat sig på allvar i Sverige. Annat är det på många andra håll, där vore det snarast en styggelse att INTE servera påsklamm.

Men det finns så mycket mer inspiration att hämta än den snudd på obligatoriska lammsteken. Här har jag samlat några olika traditionella recept från diverse kulinariska hörn av världen. En del har jag anpassat till min egen lättja och lagomsvenska smaklökar, andra är mer eller mindre intakta.

Eftersom påsken infaller efter fastan har det på många håll alltid funnits en lust att unna sig det lilla extra efter en tuff tid av avhållsamhet. Även i det fattiga svenska bondesamhället kunde man för en gångs skull tänka sig att äta av gårdens egna ägg, vilket ansågs som en otrolig lyx. Det var också ett av få tillfällen då man faktiskt åt kött.

Men det fanns en tid då påsken enbart stod för lidande och allvar. När långfredagen var den dystraste dagen på året och inga onödiga sysslor tilläts. I vårt avkristnade samhälle kanske inte riktigt alla kopplar firandet till Jesus lidande och uppståndelse, även om undertonerna finns kvar.

I dag har många av oss en helt annan syn på påsken. Det är tid för mat, umgänge, fest och glädje. Över alla gränser.

Citrondoftande grekisk påsksoppa med lamm

Till 4–6 portioner, cirka 1 timme

Traditionell grekisk påskrätt som tillagas med lamminälvor. Här har jag förenklat den betydligt och använt lammfärs i stället.

300 g lammfärs

olivolja

1 gul lök, finhackad

1 bunt salladslök, grovt skivade

1 purjolök, grovt skivad

2 liter hönsbuljong (lammbuljong om möjligt)

1 1/2 dl långkornigt ris

2 stånd romansallad, skurna i bitar

1 rejäl knippa dill, grovskuren

2 ägg, rumsvarma

1–2 citroner, saften

salt

nymalen svartpeppar

Ta fram lammfärsen och låt den bli rumstempererad.

Hetta upp olja i en rymlig kastrull. Tillsätt lök, salladslök och purjolök. Låt svettas tills löken blir genomskinlig. Tillsätt lammfärs och fräs tills den får lite färg.

Häll på buljong, ris, romansallad och hälften av dillen. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills riset är klart, cirka 30-40 minuter.

Precis innan det är dags att servera – vispa upp äggen med citronsaft tills det blir riktigt fluffigt. Tillsätt lite av buljongen från soppan i taget medan du hela tiden fortsätter vispa kraftigt tills det tjocknar. Blanda ner citronsåsen i soppan. Smaka av med salt och peppar och vänd ner den sista dillen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om